2010. október 12.

Itt a Médiatanács

Délelőtt letette a hivatali esküt, majd egyből össze is ült tanácskozni a konvergens médiahatóság döntéshozó szerve.

Délelőtt letette a hivatali esküt, majd egyből össze is ült tanácskozni a konvergens médiahatóság döntéshozó szerve. A kilenc évre megválasztott öttagú testület elnöke Szalai Annamária a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Elnöke, tagjai: Vass Ágnes, Auer János, Kollarik Tamás és Koltay András.

„A Médiatanács megalakulása a hatékony, ellenőrizhető, költségtakarékos, szabad és sokszínű média-intézményrendszer irányába tett jelentős lépés. A Médiatanács legfontosabb feladata a közönség jogainak képviselete. A tanács a tájékoztatási monopóliumok megakadályozásával, illetve a műsorszolgáltatók piacra lépésének és függetlenségének elősegítésével védi és biztosítja a szólásszabadságot, ugyanakkor figyelemmel kíséri a sajtószabadság alkotmányos elveinek érvényesülését is, amiről rendszeresen tájékoztatást ad az Országgyűlésnek. A Médiatanács Panaszbizottságot működtet, mely továbbra is várja a közönség bejelentéseit, a bejelentéseket kivizsgálja, illetve ha szükséges, szankcionálja” – áll keddi közleményükben.

Mint írják, a Médiatanács megalakulásával egy olyan testület kezdi meg működését, mely függetlenül és hatékonyan képes ellátni feladatait. Az Országos Rádió és Televízió Testület jogutódjaként működő Médiatanács önálló jogi személy, mely az Országgyűlés felügyelete alatt áll, így jelentős autonómiával bír. A testület függetlenségének további garanciája, hogy elnökének és tagjainak megválasztásához széles parlamenti konszenzus, kétharmados többségi szavazás szükséges. A Médiatanács és tagjai csak a törvénynek vannak alárendelve, és tevékenységük körében nem utasíthatók.

„A tanács folyamatos és hatékony munkájának biztosítéka, hogy tagjai nem hívhatók vissza, tagságuk nem szűnik meg, azaz nem fordulhat elő az, ami az ORTT működését ellehetetlenítette, hogy a parlamenti frakció megszűntével automatikusan megszűnt a médiatestületbe delegált tag képviseleti joga is. Az új testületben minden tag egy szavazattal rendelkezik, mely eredményesebb és gyorsabb döntéshozatalt tesz lehetővé” – hasonlítják össze az új testületben és a jogelődjében uralkodó viszonyokat.