2012. november 23.

Itt a t-kereskedelem

Az e-kereskedelem és az m-kereskedelem után itt az újabb kifejezés. Igaz, egyelőre inkább Amerikában jelent lehetőséget a kiesett bevételek pótlására.

Az e-kereskedelem és az m-kereskedelem után itt az újabb kifejezés, amit megtanulhatunk a jövőben. Igaz, egyelőre inkább Amerikában jelent lehetőséget a kiesett tévés bevételek pótlására.

Az e-kereskedelem és az m-kereskedelem mintájára immár t-kereskedelmet is emlegetnek, legalábbis Amerikában, ahol a televíziós piac fejlettségét, technológiai adottságait tekintve is előrébb jár, mint itthon. A fejlettség azonban újabb kihívásokat is hozott - derül ki a MediaPost cikkéből.

Az Egyesült Államokban ugyanis gondot jelent a DVR-ek elterjedtsége, pontosabban az ebből eredő reklám áttekerési lehetőség. Mindez a rendelkezésre álló inventory csökkenéséhez vezet. A cikk szerint a t-kereskedelem lehet az egyik megoldás a kieső bevételek pótlására, amely jól kapcsolható a termékelhelyezéshez.

A lényeg ez volna: ha a hirdető termékelhelyezéssel jelenik meg egy műsorban, akkor a tévé előtt - egyre nagyobb arányban mobiltelefonokkal, táblagépekkel az ölükben - ülő nézők miért ne vehetnék meg rögtön a bemutatott termékeket valamilyen alkalmazás segítségével? Egy ilyen "felturbózott" termékelhelyezésért nyilvánvalóan a hirdető is mélyebben a zsebébe nyúl.

A cikk szerint már most is számtalan social tv és egyéb, akár vásárlást is lehetővé tevő mobil- és táblagépes alkalmazás van az amerikai piacon, de nagy volumenben még nem nagyon indult be a t-kereskedelem, pedig a tévétársaságoknak csak ebben a formában jelenthet értelmezhető plusz pénzt.

Példaként az American Express Fox-szal való együttműködését hozzák fel. Aki a New Girl című vígjáték-sorozatot nézi, egyből meg is veheti az abban elhelyezett termékeket a Fox Now iPad-app segítségével. A kártyatársaságnak hasonló partnersége van az NBCUniversal egyes műsoraival kapcsolatban is.

A t-kereskedelemmel felturbózott termékelhelyezés nagy eséllyel sosem fogja teljes mértékben pótolni a reklámok átugrásából eredő bevételkiesést, de legalább működőképesnek látszik a modell - von le következtetést a MediaPost. És valljuk be, manapság ennek is örülni kell.