A témában korlátlanul elérhető, temérdek online tartalom drasztikus mértékben visszavetette az egykor havi többmilliós példányszámban értékesített nyomtatott magazinok, mint a Playboy vagy a Penthouse eladásait.

Tavaly nyáron Larry Flint, a Hustler alapítója már a magazin nyomtatott verziójának végnapjairól beszélt. Ám miközben a klasszikus erotikus témájú nyomtatott újságok kiszorulnak a piacokról, kibontakozóban van egy új irányzat. A túlnyomórészt női szerkesztőséggel működő lapok művészettel, divattal és filozófiával fűszerezik, valamint mögöttes mondanivalóval ruházzák fel a meztelenséget. Az új irányzat élenjáró képviselői a New York-i Adult és 25 magazinok, továbbá a francia Lui és Iréne, valamint a rotterdami Extra Extra.

Annak ellenére, hogy ezek a lapok is a meztelen testre helyezik a hangsúlyt, a klasszikus újságokkal ellentétben alternatív módon közelítik meg a szexualitást. További különbség még, hogy általában online verziójuk is fizetős, és a milliós tömegek helyett inkább csak több tízezres közönséget vesznek célba. Az egykor havi hatmilliós példányszámban értékesített Playboy jelenleg egymillió, a hajdanán ötmilliós Penthouse pedig csupán százezer újságot ad el havonta, szemben az újdonsült Lui havi háromszázötvenezres darabszámával. Az iparágban meghatározó szerepet betöltő Adult Video News elnöke, Theo Sapoutzis szerint az új irányzat képviselői a maguk sajátos eleganciájával még a relatíve kis közönség mellett is komoly befolyással bírnak a pornográfia iparának trendjeire. Az új irányt képviselő Adult magazin szerkesztői, Sarah Nicole Prickett és Berkeley Poole szerint a művészettel és filozófiával gazdagított, nyomtatásban megjelenő erotikus lap nagy előnye, hogy az online elérhető tartalmakkal ellentétben gondolkodásra, valamint a szép értékelésére és értelmezésére ösztönöz.

A hírt a Médianéző nemzetközi hírfigyelő szolgáltatásának köszönhetjük.

Forrás: The New York Times: As Playboy and Penthouse Fade,

Elindult a köztárssági elnök podcastje

8 órája

Áder János talán az egyetlen köztársasági elnök, aki podcastet indított. A téma, amellyel már az első beszélgetés alkalmával foglalkozott, mindannyiunk közös jövőjéről szólt.