Szalay Dániel 2013. augusztus 08.

Itthon még új technológiával közvetítették az F1-et

Idén először az MTVA hazai Forma-1 tévéközvetítésének technikai hátterét az Invitel biztosította. Kipróbáltak egy itthon még újfajta technikát.

Idén először az MTVA hazai Forma-1 tévéközvetítésének technikai hátterét az Invitel biztosította. Kipróbáltak egy itthon még újfajta technikát.

Az idei Forma-1-es futamról az MTVA közvetítése az Invitel hálózatán keresztül jutott el több millió magyarországi tévénéző otthonába. A szolgáltató a Hungaroring és a budapesti, Kunigunda utcai székház összeköttetését egy redundáns sötétszálas kapcsolat kiépítésével biztosította.

Az MTVA, eddig még sohasem alkalmazott ilyen technikai megoldást a hazai GP közvetítésére. Nemcsak a futam közvetítését, de a verseny előtti héten a Hungaroringről érkező összes tudósítást, riportot és beszámolót is az internetszolgáltató által nyújtott infrastruktúrán láthatták a hazai szurkolók.

„Rendkívül komoly feladat elé néztünk azzal, hogy az MTVA az Invitelt választotta partneréül a televíziós közvetítés lebonyolításához. Hatalmas siker és egyben büszkeség is, hogy akadály nélkül vettük ezt a hatalmas felelősséggel járó szakmai kihívást” – mondta el Mártha Imre, az Invitel operatív főigazgatója a Hungaroringen tartott szerdai sajtóeseményen.

Több szolgáltatás, mint bármikor eddig

A verseny hétvégéjén egyébként több mint harminc szakemberből álló csapat dolgozott a helyszínen, hogy az IT és telekommunikációs hálózat tökéletesen működjön. Összesen közel 350 különböző szolgáltatást biztosított a szolgáltató, köztük olyan világhírű üzleti partnereknek is mint az AT&T, a TATA vagy a PCCW. Mindez azt is jelenti, hogy az idei futamon minden eddiginél több szolgáltatást vettek igénybe az ide érkező csapatok, szakemberek, sportvezetők, újságírók és üzleti partnerek.

A verseny 4 napja alatt mindezek ellenére állítólag semmilyen technikai probléma nem merült fel.

Felgyorsult működés

A magyar tulajdonú Invitel egyébként - még a jogelőd vállalat színeiben – már az első, 1986-ban tartott futamon is jelen volt a Hungaroringen, így tökéletesen képes volt érzékeltetni mit jelentett technikában, fejlődésben az eltelt több mint 25 év. Mártha Imre ezzel kapcsolatban a sajtótájékoztón felidézte a kezdeteket: „Az első versenyen telexeket és képtávíró berendezéseket nyújtottunk a partnereknek. Ma már az MTVA közvetítés hátteréül szolgáló digitális kapcsolatot, és a pálya teljes adatkommunikációs hálózatát is mi biztosítjuk."

Az internet hőskorában 64 Kbit/s-os PCM (impulzus kód moduláció) csatornákon folyt a közvetítés a kommentátori fülkékből, az újságírók pedig 56 Kbit/s-os modemekkel tudtak adatot küldeni a szerkesztőségekbe. Ma ennek a sebességnek több ezerszerese érhető el a futamokon. A Hungaroring adathálózatát 10 Gbit/s átviteli kapacitású metro ethernet gyűrűhöz csatlakoztatva biztosította a szolgáltató. A pályán működő telekommunikációs infrastruktúra képes lenne kiszolgálni egy Gödöllő méretű város mindenkori forgalmát.

A cikk szerzője Szalay Dániel

Nézze meg Szalay Dániel teljes profilját a Ki Kicsoda? oldalunkon.