Kövess minket!

Médiapiac

Izabella Wiley: „A nézőink izgalmas, szórakoztató műsorokra vágynak”

Január elején érkezett a hír, mely szerint az A+E Networks Magyarországon is elindítja a History2 tévécsatornát. A Médiapiac arról kérdezte Izabella Wiley-t, a társaság közép- és kelet-európai részlegének ügyvezető igazgatóját, hogy miért látták szükségesnek a History mellett a History2 elindítását a magyar piacon, illetve, hogy a lineáris vagy az on-demand szolgáltatásban látják a jövőt.

Miért látták szükségesnek a History mellett a History2 elindítását a magyar piacon?

A Magyar Telekommal kötött új együttműködésünknek köszönhetően a HISTORY2 csatornával kiválóan ki tudjuk egészíteni a már jól ismert HISTORY csatornát. A HISTORY2 lebilincselő műsorai Európa-szerte egyre népszerűbbek a nézők és a szolgáltatók körében. A csatorna egyedülálló tartalmat kínál, és jelenleg nincs Magyarországon hasonló tartalmat nyújtó versenytársa. Itt egy helyen van a történelem, a tudomány és a popkultúra. Provokatív kérdéseket teszünk fel a civilizáció és az emberiség nagy eseményeivel kapcsolatban.

A csatorna nagyon népszerű Lengyelországban, Skandináviában és az Egyesült Királyságban, és reményeink szerint más közép-európai országokban is hamarosan elérhető lesz. A HISTORY2-t 2014-ben indítottuk el Európában, és azóta kialakult egy stabil, 15 milliós néző közönsége a kontinensen, ami világszinten eléri a 45 milliót is.

Testvércsatornája, a HISTORY jelentős piaci részesedésre tett szert Magyarországon az elmúlt 12 hónap folyamán, a HISTORY2 lokalizált műsora pedig még több lehetőséget teremt a nézők számára, hogy bepillantsanak a világ legizgalmasabb rejtélyei mögé. Az első nézettségi számokat tekintve úgy tűnik, igazunk volt.

A bejelentés kapcsán azt mondták, „a HISTORY jelentős piaci részesedésre tett szert Magyarországon az elmúlt 12 hónap folyamán”. Mit jelent ez számokban?

Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy kevesebb, mint három év alatt – amióta mi felelünk a közép-európai régióért – a HISTORY bejutott a top 3 szórakoztató és ismeretterjesztő csatorna közé. Alig két évvel ezelőtt a magyar nézők átlagosan napi fél órát nézték a HISTORY-t, és büszkén mondhatjuk, hogy ma ennek majdnem a kétszeresét töltik a csatornánkkal. A 2019-es év volt az eddigi legjobb évünk, 0,76%-os közönségaránnyal a kereskedelmi célcsoportban, mindezt egy olyan piaci környezetben, amikor a lineáris tévézés visszaszorulóban van, és a médiavállalatok csökkentik a tartalom előállításra szánt pénzt. Közel 2 millió magyar nézőt tudtunk elérni, ami azt mutatja, hogy egy érdekes szórakoztató ismeretterjesztő csatornával szép nézőközönséget lehet elérni.

Milyen helyet foglal el jelenleg a HISTORY csatorna a portfólión belül, illetve miben különbözik a konkurencia hasonló tartalmakat kínáló csatornáitól?

A HISTORY azoknak a csak itt látható műsorformátumoknak köszönheti a népszerűségét, ami bátran kiterjesztik az ismeretterjesztés határait a szórakoztatás felé. A történelem élő dolog, nap mint nap történelmi események tanúi vagyunk. A HISTORY csatornánál mi ezeket a történeteket próbáljuk közvetíteni modern technológiát és nyelvezetet használva.

A nézőink nem azért nézik a csatornát, hogy egy unalmas iskolai órát vagy fekete-fehér dokumentumfilmet lássanak, hanem, izgalmas, szórakoztató műsorokra vágynak.

Az összeesküvés-elméletek emblematikus részei a csatorna DNS-ének – vezető műsorunk, az Ősi idegenek, számtalan vitát és néhány legendás mémet generált a 14 évad során. Nagyon sokat lehet tanulni a műsorból a régi korok technológiájáról és műveltségéről, függetlenül attól, hogy az ember elhiszi-e az erre ráépülő, földönkívüliekkel kapcsolatos tartalmat. De ahogy az amerikai katonaság által nyilvánosságra hozott adatokból megtudhattuk, rengeteg olyan ismeretlen dolog van a világon, amit nem tudunk megnevezni és imádjuk azokat a teóriákat, amik közelebb visznek minket az igazsághoz. Kincskereső műsoraink, mint az Oak island átka, szintén védjegyei a HISTORY-nak, csakúgy, mint a drámai reality versenyek, mint a Tűzben edzett és az MMA páncélban, amelyek hús-vér emberekkel: kovácsokkal és modern kori lovagokkal teszik élővé a történelmet.

Tűzben edzett

Milyen más csatornák tartoznak jelenleg az A+E Networks portfóliójába? Mi a HISTORY szerepe a portfólióban?

Az idén 25 éves HISTORY-nak van a legkiterjedtebb terjesztési hálózata a régióban. Nagyon sok pénzt fektetünk abba, hogy minőségi szórakoztató ismeretterjesztő tartalmat hozzunk létre a férfi célközönség számára, és a csatorna ezért mind az Egyesült Államokban, mind nemzetközileg sikeres. Lengyelországban 5%-os növekedést értünk el 2019-ben, Romániában magabiztosan tartjuk az első helyet a szórakoztató és ismeretterjesztő csatornák között. Egy másik nagyon erős márkánk a Crime+Investigation (CI). A krimi műfaj nagyon népszerű mostanában, és a CI egy olyan lineáris csatorna, ami ilyen történeteket mutat be újszerűen és innovatívan. Elengedhetetlen az is, hogy helyi elemeket is tartalmazzon vagy a lineáris tartalom, vagy a közösségimédia-tartalom. Nagyon nagy sikereket értünk el Lengyelországban a helyi tartalmakkal, személyiségekkel és helyi szakértők bevonásával. Ez 48%-os növekedést jelentett (YOY) így 2019 a legjobb évünk lett. Dolgozunk a csatorna lokalizációján azokban az országokban, ahol már elérhető és reményeink szerint a régió több piacán, így Magyarországon is sikerül majd bevezetnünk. Lengyelországban a Lifetime csatornával is jelen vagyunk, ami egy olyan női életmód- és mozicsatorna, ami 25 éve készít izgalmas reality műsorokat és díjnyertes filmeket.

Mely terület erősödését prognosztizálják globális, illetve lokális szinten?

A rövid válaszom: az SVOD csatornák.

Izabella Wiley

Tavaly jelentettük be az európai együttműködésünket az Amazon Prime Video Channelel, ahol elindítottuk a HISTORY Play és a Crime+Investigation Play szolgáltatásokat. A szolgáltatások elérhetők az Egyesült Királyságban, Németországban és Ausztriában is. Ez az első alkalom, hogy a nézők közvetlenül hozzáférhetnek a HISTORY és a CI dokumentumaihoz és sorozataihoz videotéka szolgáltatáson keresztül. Természetesen minden piac más és elsősorban olyan lehetőségeket keresünk, ahol hosszú ideje megbízható partnereink tudják ezt a szolgáltatást nyújtani ügyfeleiknek. Az SVOD termékek bevezetése kiváló lehetőséget teremt arra, hogy új nézőkhöz juttassuk el a tartalmainkat. Jelenleg is sok hasonló együttműködésen dolgozunk.

Tervezik, hogy a közeli jövőben az A+E Networks portfóliójába tartozó, a magyar közönség számára még nem elérhető csatornákat indítsanak Magyarországon?

Most, hogy elindítottuk a HISTORY2-t, mindenképp szeretnénk, ha bővülne a terjesztése. Az állhírek, a propaganda és a gyors szórakoztatás világában a csatorna mélyebb és tartalmasabb tudást kínál. A partnereink számára érdekes terméknek gondoljuk, ezért néhány pozitív bejelentést várunk a következő hónapokban.

Mindig nyitottak vagyunk új lehetőségekre – a Crime+Investigation az egyik csatorna, amire nagyon büszkék vagyunk. Jelenleg 12 közép-kelet-európai országban van jelen, mint például Lengyelország, Románia, Bulgária, Csehország és Szerbia, és mi elképesztő növekedési lehetőséget látunk a csatornában.

Mi jellemzi az A+E Networks globális tartalmi stratégiáját 2020-ban, és ahhoz képest mennyiben tér el a régiós, köztük a magyar tartalmi stratégia?

A helyi tartalom fontosságában hiszek. Elkötelezettek vagyunk a magyar piac mellett és már elkezdtünk helyi tartalmakat hozni a HISTORY csatornára mind a képernyőn, mind a közösségi médiában.

Nagyon sikeresek voltak a rövid videótartalmaink, mint például Farkas Bertalannal készített interjú az űrutazásról, vagy a magyar lovagok viadala, ami elfelejtett középkori technikákat keltett életre, és a nézőink hallhatták Gera Zoltán és Pindroch Csaba Jézussal kapcsolatos gondolatait is. Ezek a témák a HISTORY Holdra szállás: Az elveszett felvételek, az MMA páncélban és az Ismertem Jézust című műsorokhoz kapcsolódtak.

Ha azon közép-európai országokat nézzük, ahol a csatornáikkal jelen vannak, milyen tartalmi különbségeket azonosíthatunk?

Úgy gondolom, hogy ahhoz, hogy a magyar, a román, a cseh, a szerb, a horvát vagy a bolgár nézőknek tetsszen az ajánlatunk, helyivé kell tennünk minden országban. Nincs olyan, hogy közép-kelet-európai néző. Ami eredményesen, az az, hogy nemzetközi anyagokat használunk, és helyi relevanciájúvá tesszük.

A lineáris vagy az on-demand szolgáltatásban látják a jövőt?

A lineáris és az on-demand nézők kiegészítik egymást, más közönséget érünk el a kétféle szolgáltatással. A Netflix-szel való együttműködésünk Nagy Britanniában az I Am a Killer című, valós történeten alapuló krimisorozattal mindkét közönség számára működött. A HISTORY Play folyamatosan terjeszkedik, már Nagy Britanniában, Írországban, Németországban, Ausztriában és Svájcban is elérhető, és további növekedés várható Közép-Európa felé. A HISTORY Play nagyszerű lehetőséget teremt arra, hogy új nézőket érjünk el a tartalmainkkal; pláne a fiatalabb generációt, akik imádnak egyszerre megnézni egész sorozatokat és bármikor, bárhol hozzáférni a tartalmakhoz. Ugyanezeket a tendenciákat látjuk a kábelszolgáltató partnereink VOD adataiból. Ez egy kiegészítő szolgáltatás a lineáris csatorna mellé, ami megkönnyíti az átállást egyikről a másikra. Folyamatosan egyeztetünk a kábelszolgáltató partnereinkkel egész Európában, és ha a piac nagysága elég nagy egy adott országban, akkor bevezetjük a szolgáltatatást. De csak azért nem fogjuk bevezetni őket, hogy elmondhassuk magunkról, hogy már X országban bevezetettük. Pénzügyileg indokoltnak kell lennie, és ezt fogjuk vizsgálni a következő hónapokban.

Milyen műsorokra számíthat a magyar néző 2020-ban a két csatornán?

Minden hónapban 20-60 óra új programmal jelentkezünk, így tavasszal 240 óra magyar nyelvű premiert mutatunk be a nézőknek. Ezek, többek között: az Ételek, amelyek megváltoztatták a világot, ami olyan márkák alapítóit mutatja be, mint a McDonald’s, a Heinz vagy a Mars; az Elképesztő rejtélyek William Shatnerrel, a Star Trek legendájával, aki a világ legnagyobb relytéjeiről mesél; a Leonardo DiCaprio produceri közreműködésével készült Grant című sorozat, amely egy háborúellenes katonáról szól; valamint a Washington című minisorozat, a Pulitzer-díjas Doris Goodwin alkotása, amely tavaly Romániában forgott, és egy olyan férfiről szól, aki az Egyesült Államok első királya lehetett volna, de inkább az elnöki tisztséget választotta.

 

Melyek az ön kedvenc csatornái a portfolióból? Mit néz szívesen?

Nagyon szeretem a Hajsza a balti arany után című sorozatot, ami tavaly debütált és a második évadot még idén bemutatjuk. Ez egy szórakoztató műsor, ahol betekinthetünk a virágzó lengyel borostán-iparban dolgozó emberek életébe. Érdekes megtudni, hogy milyen nehéz a munkájuk – legyen szó a jeges tengerek kutatásáról, vagy az ékszerészekkel való alkudozásról több ezer eurós összegekről. Annak ellenére, hogy a borostyánnak komoly hagyományai vannak, és jelenleg is fontos szerepe van Európában, nem sokat tudtam róla.

Médiapiac

Újabb bírság az RTL-nek: erőszakos Sztárbox-jelenetek a Kanapéhuszárokban

A testület adásonként 4 millió forint, azaz összesen 8 millió forint bírságot rótt ki a csatornára.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

Összesen 8 millió forint bírságot rótt ki az RTL-re a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa a Kanapéhuszárok című műsorszám két epizódja miatt, miután állampolgári bejelentésre, hatósági ellenőrzést követően hivatalból indított közigazgatási hatósági eljárást a médiaszolgáltatóval szemben.

A Kanapéhuszárok vizsgált epizódjaiban a Sztárbox olyan erőszakos jelenetei is láthatók voltak, amelyek alkalmasak lehettek a tizenhat éven aluli gyermekek személyiségfejlődésének kedvezőtlen befolyásolására

– közölte a hatóság kommunikációs igazgatósága csütörtökön az MTI-vel.

A közlemény szerint a Kanapéhuszárok két vizsgált epizódjában nem az eredeti, élőben sugárzott Sztárbox-jeleneteket játszották le, hanem azok szerkesztett változatát.

A műsorszám azt mutatta be, hogy a „kanapéhuszárok”, akik között egy család is volt négy kiskorú gyermekkel, hogyan reagálnak a látottakra.

A médiaszolgáltató a Kanapéhuszárokat a III. korhatári kategóriába sorolta (tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott), az epizódokat ugyanakkor tizenhat éven aluliak számára nem ajánlottként (IV. korhatári kategória) kellett volna klasszifikálni, figyelemmel arra, hogy a tizenhat évesnél fiatalabb kiskorúak személyiségfejlődését a műsorszámban halmozottan előforduló erőszakos jelenetek és azok következményeinek közvetlen ábrázolása, valamint az erőszakos jelenetekre és a sérülésekre reflektáló, intenzív félelmi reakciók bemutatása negatívan befolyásolhatta – írták, hozzátéve, hogy ezért

a testület adásonként 4 millió forint, azaz összesen 8 millió forint bírságot rótt ki az RTL-re.

Úgy folytatták, hogy mivel a klasszifikációs rendelkezések megsértése súlyos jogsértés, indokolt a nyilvánosságot erről minél szélesebb körben tájékoztatni, ezért a médiatanács az RTL-t a jogsértés tényéről szóló közlemény közzétételére is kötelezte, a jogsértés ismételtsége miatt pedig 50 ezer forint bírságot szabott ki a médiaszolgáltató vezető tisztségviselőjére.

Pályázati beszámoló

Közölték azt is, hogy ugyanezen az ülésén a testület elfogadta az MTVA Támogatási Irodájának a Médiatanács Támogatási Program keretében meghirdetett, médiaszolgáltatások támogatását célzó pályázati eljárásokra vonatkozó negyedéves beszámolóját.

A testület döntései nyomán az MTVA az idei év első negyedévében négy, a médiatanács által meghirdetett pályázati eljárásban (Rádióállandó2023, TVállandó2023, KMUSZ2023, Rezsi2024) nyolcvankét támogatási szerződést kötött, melyeknek köszönhetően összesen 473 694 208 forintot oszt szét a nyertes pályázók között.

Bírságot kapott a Rádió 1 Sirius

A közleményből kiderült az is, hogy a médiatanács elmarasztalta a Radio Plus Kft.-t, mert a 91,1 Rádió 1 Sirius január 19. és 25. között megsértette a szerződéses vállalásait, mivel nem tett közzé elegendő közszolgálati, továbbá a helyi közélettel foglalkozó, illetve a mindennapi életet segítő műsorszámot, műsorelemet, valamint szöveges tartalmat, a zenei művek körében irányadó vállalását pedig túllépte.

Mindezek miatt a testület 130 ezer forint bírsággal sújtotta a médiaszolgáltatót, illetve a jogsértés tényéről szóló közlemény közzétételére is kötelezte.

Elmarasztalták a Forrás Rádiót

Az ugyancsak elmarasztalt Forrás Rádió pedig azzal sértette meg a szerződéses vállalásait, hogy január 9. és 15. között nem tett közzé sem megfelelő mennyiségű hírműsorszámot, sem közszolgálati és helyi közélettel foglalkozó, illetve a mindennapi életet segítő műsorszámot, ezért a médiatanács a médiaszolgáltatót, a Turul Média Kft.-t 70 000 forint bírsággal sújtotta, és közlemény közzétételére is kötelezte – tették hozzá.

A TV2 Comedy is hibázott

Azt írták, hogy a hatóság a román társhatósághoz fordult a TV2 Comedy csatornán március 11-én reggel 9 óra 25 perctől vetített Amerikai fater című műsorszám Smikulás című epizódja miatt, mert az a magyar szabályozás alapján – tekintettel a szexualitás megjelenítésére, a trágár nyelvezetre, az erőszak-ábrázolásra, a vallást érintő kijelentésekre, a zoofíliára utalásra, valamint az alkohol- és drogfogyasztásra – alkalmas volt a tizenhat éven aluliak személyiségfejlődésének kedvezőtlen befolyásolására, miközben a médiaszolgáltató azt „A következő műsorszám csak szülői engedéllyel ajánlott” felhívással, valamint „AP” korhatári jelöléssel sugározta, ami a hazai szabályozás szerint a III. korhatári kategóriának (tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott) feleltethető meg.

A médiatanács heti üléseinek teljes napirendje megtalálható a testület honlapján, ahogy az ülésekről készült jegyzőkönyvek, illetve valamennyi határozat is – a legfrissebbek a szükséges hitelesítési és adminisztrációs átfutási idő után lesznek nyilvánosak – áll a közleményben.

Tovább olvasom

Médiapiac

Szoboszlai Dominik – Az interjú a Spíler TV-n! (videó)

Szombat este 20:25-kor tűzi műsorára a Spíler 1 a legsikeresebb magyar focista, a Liverpoolban játszó Szoboszlai Dominikkal készült exkluzív interjúját.

Közzétéve:

MTI/EPA/Adam Vaughan

A Manchester City-Chelsea FA-kupa elődöntőt követően a Spíler 1-en szombat este 20:25-től érkezik a Szoboszlai Dominik – Az interjú. Az exkluzív filmnek fontos része a sztárjátékossal készített interjú, nem csupán a magyar válogatott csapatkapitányáról tudhatnak meg sokat a nézők, ha szombat este a Splíer 1 programját választják. Baumstark Tibor végigjárta azokat a helyszíneket, amelyek a legszorosabban kötődnek a Liverpool FC-hez. A világklasszis középpályás gondolatain és érzésein túl pedig betekintést nyerhetünk a labdarúgással mélységesen átitatott városnak, a Liverpool-nak a mindennapjaiba is.

„Szoboszlai Dominik részletesen mesél arról, hogy mi történt a Liverpoolnál, miután minden idők egyik legeredményesebb futballedzője, Jürgen Klopp néhány hónappal ezelőtt meghökkentő időzítéssel bejelentette az évvégi távozását. Benézhettünk a kulisszák mögé, így megmutatjuk a topfutball egyik legmodernebb, leginkább felszerelt edzőközpontját, meglátogatjuk a legendás Anfield stadion történelemmel és legendákkal átitatott környékét, és a Spíler TV kameráin keresztül a focirajongók azt is láthatják, amit a világon nagyon kevesen, hogy hogyan fest a mérkőzés előtti percekben a Liverpool öltözője” – árulta el Baumstark Tibor. – „A Dominikkal készült interjún túl a Premier League történetének legjobb játékosai közül is megmutatjuk néhány egykori sztár véleményét az angol bajnokság kihívásairól, és persze Szoboszlai Dominik teljesítményéről” – tette hozzá.

Vasárnap a Spíler 2 közvetítésében Szoboszlai Dominik és a Liverpool a Fulham otthonában lép pályára, majd közvetlenül utána a La Liga és az egyetemes futballvilág csúcsrangadója, az El Clásico kerül képernyőre.

Ezúttal is különleges fel- és levezető műsorral készül a Spíler stábja a rangos küzdelemre. Elismert szakértők, elvakult drukkerek és a futballszakma képviselői lesznek a La Liga műsorvezetőinek vendégei a több helyszínes, kiterjesztett valóságot is felvonultató stúdiókban, valamint helyszíni kollégáik is bejelentkeznek a műsorba, így a spanyol futball rajongóinak vasárnap érdemes a Spíler közvetítésére kapcsolniuk – ismerteti a TV2 közleménye.

Borítókép: Szoboszlai Dominik, a Liverpool játékosa az angol első osztályú labdarúgó-bajnokság Liverpool-Crystal Palace mérkőzésén a liverpooli Anfield Road-i Stadionban 2024. április 14-én

Tovább olvasom

Médiapiac

Átadták az idei evangélikus médiakommunikációs díjakat

Ukrajnai evangélikusok életét bemutató riportot, valamint elváltként újraházasodott, elkötelezett evangélikusokat bemutató riportot ismert el idén a Magyarországi Evangélikus Egyház (MEE) a Bornemisza Péter- és az Írónád díjjal – közölte az egyház kommunikációs szolgálata az MTI-vel.

Közzétéve:

Az evangélikus egyház által alapított díjakat idén is olyanok vehették át, akik világi, illetve egyházi médiafelületen 2023-ban közzétett munkáikkal az evangélikusság és az evangélikus egyház pozitív megítélését, népszerűsítését vagy missziós tevékenységét segítették.

A díjakat Fabiny Tamás, az MEE elnök-püspöke, Prőhle Gergely, az MEE országos felügyelője, valamint Lovass Tibor, az egyház sajtóbizottságának elnöke adta át hétfő este.

A világi sajtóban publikált, evangélikus vonatkozású anyagok versenyében elnyerhető Bornemissza Péter-díjat Vörös Szabolcsnak a Válasz Online felületén megjelent, “Láttam azokat, akik legyőzték a fenevadat” – először járt magyar püspök ukrán háborús zónában című riportja nyerte el.

Az idei Írónád díjat Vitális Judit, a Magyarországi Evangélikus Egyház honlapjának felelős szerkesztője, az Evangélikus Élet magazin hírszerkesztője vehette át a magazinban megjelent, Nem tündérmese – Isten kegyelme: Balicza Klára és Jenei Róbert egymásra találásának története című, házasság heti interjújáért.

Mindkét kategóriában megítéltek különdíjat is: Kuklai Katalin A babaszagú világ ajándéka – Kölcsönösen gazdagodnak a kisgyerekek és a fogyatékkal élő idős gondozottak a közös programokból című, a Népszava.hu internetes portálon megjelent, a Sztehlo Gábor Evangélikus Szeretetotthon piliscsabai telephelyén készült riportját Bornemisza Péter-különdíjjal, Balczó Mátyás, az Evangélikus Információs Szolgálat újságíró-szerkesztőjének a Hit, humor és lelki mélység – Gyerekkortól megérésig – Kovács András Péter humoristával készült, az Evangélikus Élet magazinban megjelent interjúját pedig Írónád különdíjjal ismerték el.

Tovább olvasom