2014. november 12.

Izgatja a marketingeseket a programozott vásárlás

A megkérdezett amerikai cégek háromnegyede már kipróbálta a programmaticot, és sokan a tévére is kiterjesztenék.

A megkérdezett amerikai cégek háromnegyede már kipróbálta a programmaticot, és sokan a tévére is kiterjesztenék.

A Chango nevű cég 232 marketingest, valamint több Fortune 500-as cég érintettjeit kérdezte meg a programozott vásárlásról. A válaszadók háromnegyede már vásárolt programozott módon, ugyanakkor 31 százalékuk még csak az utóbbi egy év során kezdett ebbe bele.

A jövőt illetően „izgatottak és optimisták”, nincs nyoma a más technológiák megjelenését övező aggodalmaknak – állítja a Chango. Az is kiderült a kutatásból, hogy más területekről csoportosítottak át pénzt a programmaticra, nem új forrásokat vontak be rá.

A távolabbi jövőt illetően a megkérdezettek 75 százaléka számít arra, hogy a programozott vásárlás a displayen túli területekre is kiterjed majd, 67 százalékuk szerint pedig a televíziót is elérheti.

A marketingesek legtöbbje (80%) szerint a programmatic legnagyobb előnye a fogyasztók több eszközön történő célzásának lehetősége, ezt nem sokkal lemaradva (78%) követte a megnövekedett hatékonyság. Az elérhető adatok szélesebb köre, valamint a költséghatékonyság szintén a válaszadók több mint 70 százaléka számára volt fontos eredmény. A legfőbb kihívások a programmatic ROI mérhetősége (67%) és az adatok integrálásának nehézsége (57%) voltak a megkérdezettek körében.

A programozott vásárlás működtetése terén három szinte egyenlő részre oszlottak a válaszadók: egyharmaduk házon belülre hozná, valamivel többen (39%) ügynökségekre hagyná ezt a területet, míg a többiek vegyes modellt működtetnének.

(Forrás: WARC)