2010. június 19.

Izland, az adatparadicsom

Tényleg az oknyomozó újságírók és a nyilvánosság figyelmét a közéleti visszásságokra felhívók paradicsomává válhat a skandináv szigetország.

Tényleg az oknyomozó újságírók és a nyilvánosság figyelmét a közéleti visszásságokra felhívók paradicsomává válhat a Magyarországnyi méretű skandináv sziget, miután parlamentje a napokban elfogadta a globális médiaszabadságot támogató törvényt. Már csak a végrehajtás szabályozása hiányzik.

Ha vannak adóparadicsomok, akkor mi adatparadicsom leszünk – érvelt az ellenszavazat nélkül jóváhagyott előterjesztés mellett mindvégig az ügy legfőbb mentora, Brigitta Jónsdóttir parlamenti képviselő, aki szerint a titkolózás helyett az átláthatóság erődjévé változtatják így az országot. Ezzel – tette hozzá egy interjúban – megmutathatják, hogy kiáll az információs és a szólásszabadság, valamint az emberi jogok mellett az izlandi nemzet.

A jogszabály védi a név nélkül nyilatkozó forrásokat éppúgy, mint a megjelenés előtti cenzúra által fenyegetett anyagokat, menedéket kínálva olyan telekommunikációs cégeknek és internetszolgáltatóknak, amelyek tevékenységének zöme hírek és információk közvetítéséből áll. A törvény kiterjed minden olyan szolgáltatóra, amely tevékenységét legalább részben Izlandon végzi – ehhez elég, ha itt vesz igénybe szerver-szolgáltatást. Az ötlet bejönni látszik: Jónsdóttir képviselőasszony közlése szerint a német Spiegel hírmagazin már éppúgy érdeklődött a lehetőség iránt, mint az amerikai ABC News; számos más orgánum mellett ők is kihelyeznék Izlandra bizonyos oknyomozó tevékenységeiket. Más kérdés, hogy több újságíró-védő szervezet is jelezte aggodalmát: akadnak olyan államok, amelyek bírósága nem a kifogásolt tartalom származásának, hanem letöltésének/elérésének helye alapján jár el – azaz fittyet hány majd a most elfogadott szabályozásra, és továbbra is büntet ilyen esetekben.

A negyvenes évei közepén járó „író és aktivista”, Brigitta Jonsdottir szerint hazája ideális terep egy, a sajtószabadság korlátozásának kikerülését segítő „szerver-szabadkikötő” létrehozására. Már csak azért is, mert az itt élők „a csúcstechnológia korának bennszülöttjei”. Egyfelől teljesen naivak a világgal fennálló kapcsolatukban, másfelől mindig orrhosszal a mezőny előtt járnak – mondta egy interjúban. Ráadásul a korábban drága országot jóval olcsóbbá tette a pénzügyi világválság, pontosabban a helyi fizetőeszköz, az izlandi korona erős leértékelődése. 

Hamarosan Debrecenben is elindul a Taxify

1 órája

Már toborozza a sofőröket a Taxify és pár héten belül indul a szolgáltatás tesztüzeme Debrecenben - olvasható a lapunknak elküldött közleményben.