2010. május 10.

Javított és derűlátó a P7S1

Árbevételét és eredményét is javított az év első negyedében a ProSiebenSat.1-csoport.

Az árbevétel 5,0 százalékkal, 658,4 millió euróra növekedett a tavalyi év első negyedében kimutatotthoz képest. Ugyanakkor az üzemi költségek alig 4,1 millió euróval, 532,2 millióra növekedtek a médiaház tájékoztatása szerint. ″A 2010-es év jól indult, azaz sikerült megőriznünk a 2009 utolsó negyedévi jó teljesítményünket. Ez is bizonyítja, hogy a stratégiai prioritásainkat megfelelően választottuk ki″ – idéz Thomas Ebelinget, a ProSiebenSat.1 Media AG vezérigazgatóját a cégcsoport közleménye.

A csoportszintű ismétlődő EBITDA mutató 37,1 százalékkal, 128,6 millió euróra nőtt. A csoport összes többi eredménymutatója csoportszinten és az egyes szegmensekben egyaránt magasabb volt az előző évhez képest.
Közönségarányban is jobban zárta az első három hónapot a társaság, mint az egy esztendővel korábbi időzakot. 29,1 százalékról 29,7 százalékra nőtt a németországi fő piacon. Ugyanakkor a javuló reklámkörnyezetben – különösen Németországban – a P7S1 árbevétele 5,0 százalékkal, 658,4 millió euróra nőtt 2009 1. negyedévéhez képest.

A szabadon fogható nemzetközi tévés szegmens, amelybe a hollandiai, belgiumi, valamint az észak- és kelet-európai régiók tévés piacai tartoznak, szintén 4,5 százalékos növekedéssel indította az évet, így az árbevétel-160,8 millió euró volt (2009 1. negyedév: 153,9 millió euró). Az árbevétel-növekedés nagy része magasabb forgalmazási bevételekből származott, amely – különösen a skandináviai piacokon – meghaladta a tavalyi szintet.
Az EBITDA 128,6 millió euró lett, ami 37,1 százalékkal volt magasabb, mint az előző év azonos negyedévében. A konszolidált nettó eredmény 21,2 millió euróra nőtt, szemben a tavalyi 1,7 millió eurós veszteséggel.


"A 2010-es év jól indult, azaz sikerült megőriznünk a 2009 utolsó negyedévi jó teljesítményünket. Ez is bizonyítja, hogy a stratégiai prioritásainkat megfelelően választottuk ki" – idéz Thomas Ebelinget, a ProSiebenSat.1 Media AG vezérigazgatóját a cégcsoport közleménye, amely szerint a ProSiebenSat.1  óvatosan, de bizakodó a jövőt illetően. A gazdasági helyzet javulása – amely már 2009 negyedik negyedévében is érzékelhető volt – tovább folytatódik, különösen Németországban, a ProSiebenSat.1 Csoport legfontosabb árbevétel-termelő piacán. A piacok kiszámíthatósága azonban továbbra is alacsony szintű – ezt várják.


Thomas Ebelinget idézik, aki szerint „a reklámpiacon most tapasztalható fellendülés némileg optimistábbá tesz bennünket a 2010-es év egészét tekintve, mint amilyenek az év elején voltunk. Ugyanakkor még nem látható, mennyire marad tartós ez a trend. A gazdasági feltételektől függetlenül feladataink az idén változatlanok: továbbra is költséghatékonyan kell működnünk, javítanunk kell nézettségi teljesítményünket, és folytatnunk kell az újabb árbevételi források előteremtését. Az idei évre a célunk az eredmény további növelése, költségeink változatlan szinten tartásával vagy kismértékű csökkentésével egyidejűleg."

A közlemény emlékeztet arra: az elmúlt néhány hónapban a ProSiebenSat.1-csoport széleskörű tervcsomagot fogadott el a további árbevétel-források bevonása érdekében. A Csoport bővítette programértékesítési tevékenységét, új csatornákat indított, új árbevétel-forrásokat teremtett, beleértve azt az új üzleti modellt is, amelyben a reklámidőt az árbevétel egy bizonyos részéért cserébe adják. Ezek a stratégiai kezdeményezések hozzájárulhatnak a jövőbeli növekedéshez.