2011. október 18.

Javulnak a hazai webshopok

Az Olcsóbbat.hu július-szeptemberben vizsgálta a honi piac szereplőt, szerintük látványos a javulás.

Az Olcsóbbat.hu július-szeptemberben vizsgálta a honi piac szereplőt, szerintük látványos a javulás. Akik gyengébben teljesítenek, leginkább a visszaküldött termékek visszafizetésén véreznek el. Ennek - azaz a késedelmes vagy a teljesen elmaradó visszafizetésnek - szerintük nem annyira a rosszindulat, inkább az amatőrség az oka.

Július-szeptemberben végzett felmérést a webshopok szolgáltatási színvonaláról a Sanoma ár-összehasonlító oldala, a SMartResearch International közreműködésével. Ennek nyomán a próbavásárlással tesztelt 101 piaci szereplő közül 72 kapta meg a site "100% megbízható" minősítését, ebből 36 kitűnő minősítéssel.

Mostanra vannak olyan területek, amelyek a piac nagyobb szereplőit vizsgálva gyakorlatilag problémamentesnek tekinthetőek - áll a kutatásban. Így például a vizsgált webshopok mindegyikében jól működik a termékkereső, megfelelően informatívak a termékleírások, emellett a honlapok többsége megjelenésében is színvonalas. Szintén javult a helyzet a kiszállítást és a kapcsolódó számlázást, adminisztrációt illetően.

Azok, akik nem kaptak megbízható minősítést az Olcsóbbat.hu-tól, a felmérés szerint leginkább a visszaküldött termékek árának visszafizetésén véreztek el. Azaz, vagy a törvényi határidőn messze túl, vagy egyáltalán nem küldték vissza a megreklamált tételek ellenértékét. A hiba hátterében ugyanakkor nagy valószínűséggel nem rosszindulat, hanem adminisztrációs hiba áll - olvasható az elemzésben, mely szerint ezzel együtt is jelentős javulást tapasztaltak áprilishoz képest.

 

A kapcsolódó infografika letölthető alább.

Kapcsolódó dokumentumok