2013. december 19.

Javuló Kossuth, bejegyzett M3

Rádiók vételminőségének javításáról és az M3 retrócsatorna bejegyzéséről is döntött a Médiatanács.

A Kossuth és a Dankó Rádió vételminőségének javításáról, az M3 retrócsatorna bejegyzéséről, és egy új, kísérleti tévéadás megindításának engedélyezéséről is döntött az NMHH Médiatanácsa.

A közszolgálati médiaszolgáltatások rendszerének felülvizsgálatáról a médiatanács Szóvivői irodája tájékoztatta az MTI-t.

A Kossuth Rádió országosan jelenleg mindössze 45 százalékos lefedettséggel rendelkezik az URH-frekvenciatartományban, és az ország lakosságának 74 százalékát éri el, vagyis több százezer ember nem hallhatja az adást - számolt be a Szóvivői iroda azt követően, hogy a hatóság felmérte a közszolgálati rádiók vételi körülményeit.

Az NMHH hivatala a médiatanács felkérésére javaslatot készített arra, hogyan javítható a vétel minősége és biztosítható az adásokhoz való egyenlő esélyű hozzáférés. A médiatanács erről az előterjesztésről hozott döntést.

A közszolgálat rendelkezésére bocsátott új adóhálózat és a frekvenciacserék által január 2-ától mintegy 600 ezer új hallgatóhoz és az eddiginél jobb minőségben jutnak el a Kossuth és a Dankó Rádió adásai, valamint az autós rádiózók számára is folyamatosan elérhetőek lesznek az adások. További információt az NMHH honlapján kaphatnak az érdeklődők, ahol egy kereső segítségével lehet tájékozódni egy-egy település vételi viszonyairól.

Közleményükben beszámoltak arról is, hogy médiatanács rögzítette a közszolgáltatási médiaszolgáltatások jegyzékében a közmédia új M3 csatornáját. A kábelszolgáltatóknál elérhető retrócsatorna a közmédia archívumából válogat a legnépszerűbb műsorok közül. A december 20-án induló M3 már az indulás napján csaknem másfél millió háztartásban lesz elérhető.

A testület döntése értelmében a közszolgálat egy új, csúcstechnológiás adásközvetítés tesztelését is megkezdheti az M4K nevű csatornán. A Full HD képminőségnél is tökéletesebb képélményt biztosító kísérleti adás Budapest környékén a digitális földi műsorszóró platformon lesz elérhető. A tesztadásokhoz a többi közt a 2014-es labdarúgó világbajnokság közvetítése szolgáltathat minőségi tartalmat - tudatták.

Az Antenna Hungária közleménye szerint a január 2-ai frekvenciacseréket követően a Kossuth Rádió URH-FM hálózatának lakossági lefedettsége az eddigi 74%-ról 90%-ra bővül, ezzel ez lesz a legnagyobb lakossági lefedettséggel rendelkező FM rádióhálózat. A Dankó Rádió URH-FM hálózata további telephelyekkel és frekvenciákkal bővül, melynek következtében a lakossági lefedettség 40%-ról 77%-ra emelkedik.

Forrás: Antenna Hungária