Szalay Dániel 2013. március 11.

Jelentősen megváltozik a Facebook üzenőfala

Mark Zuckerberg maga mutatta be a web2-es site hamarosan mindenki által látható új üzenőfalának működését.

Mark Zuckerberg maga mutatta be a web2-es site hamarosan mindenki által látható új üzenőfalának működését.

A „világ legjobb személyre szabott újságjává” alakul a Facebook, foglalta össze Zuckerberg a változások mibenlétét, mellyel nemsokára a magyar felhasználók is találkoznak majd. A változások lényege, hogy ezentúl a különböző típusú tartalmakat kategóriák szerint jobban szűrhetjük majd, így a mostani „ömlesztett megjelenés” helyett külön jelennek meg a szöveges állapotfrissítések a fotóktól, videóktól, zenéktől, vagy épp a játékok üzeneteitől.

Az új Facebook-felület
Az új Facebook-felület

Zuckerberg ezt azzal magyarázta, hogy az üzenőfalakon az ismerősöktől származó egyszerű szöveges posztok sokszor elvesznek az egyre több és több tartalom között. Az újítás bevezetése után viszont például, akit nem érdekel, hogy az ismerősei épp milyen zenét hallgatnak, egyszerűen nem kattint rá a zenei feedeket tartalmazó linkre. Ugyanakkor azok számára, akik jobban szeretik a már megszokott, ömlesztett megjelenést, továbbra is választhatják ezt a nézetet, ahol időrendi sorrendben visszakereshető szinte minden történés.

Az is fontos, hogy a falon ezentúl jóval feltűnőbb méretben jelennek meg a képek és a videók, illetve az ezekhez kapcsolódó szövegek nem ezek alá vagy felé, hanem plusz rétegként magára a tartalomra kerül rá. Ugyancsak szembeötlő változás lesz, hogy a jelenleg még a képernyő jobb oldalán lévő, az ismerősök tevékenységét valós időben mutató úgynevezett Hírfolyam (ticker) átkerül a bal oldalra, ahol egyébként ikonok formájában láthatjuk majd a különféle lehetőségeket.

Nagyobb fókusz helyeződik a linkek megosztására is, de úgy, hogy előnyben részesíti majd a rendszer azon hivatkozásokat, amelyeket több ismerősünk is ajánl: ezeket jobban kiemelve mutatja majd, mint azokat a tartalmakat, amelyeket csak egyvalaki osztott meg. Megkaphatjuk egy bizonyos témával, személlyel kapcsolatban leginkább megosztott (legnépszerűbb) tartalmakat is.

A fejlesztés során fontos szempont volt az is, hogy a mobil, táblagépes és webes platformokon a megjelenés a mostaninál is jobban hasonlít majd egymásra.

Az új üzenőfal bevezetése, csakúgy mint a korábban beharangozott és sok adatvédelmi aggályt felvető Graph Search esetében, fokozatosan történik. Aki viszont nagyon várja az újdonságot, felkerülhet egy előzetes várólistára, illetve ugyanitt részletesen is megismerhetjük a változásokat.

Címkék: facebook üzenőfal
A cikk szerzője Szalay Dániel

Nézze meg Szalay Dániel teljes profilját a Ki Kicsoda? oldalunkon.