2014. szeptember 08.

Jelnyelvi tolmácsolást népszerűsítő kisfilmeket forgatott a SINOSZ

A szolgáltatás elősegíti a siket és halló társadalom közötti kommunikációt, amely hatalmas lépést jelenthet a siketek és nagyothallók integrációjában.

A szolgáltatás elősegíti a siket és halló társadalom közötti kommunikációt, amely hatalmas lépést jelenthet a siketek és nagyothallók társadalmi integrációjában. A kampányfelületeket még keresik.

A Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének (SINOSZ) megbízásából társadalmi célú kisfilm-sorozat készült azzal a céllal, hogy bemutassa a Magyarországon újdonságnak számító fejlesztést, a KONTAKT Tolmácsszolgáltatást.

Az Új Széchenyi Terv keretében, az Európai Unió finanszírozásával megvalósuló projektnek köszönhetően a tolmácsszolgálat lehetővé teszi a siketek és nagyothallók számára a jelnyelvi tolmács személyes jelenléte nélküli önálló ügyintézést, megkönnyítve társadalmi integrációjukat és növelve munkaerő-piaci esélyeiket. A videó alapú jelnyelvi tolmács- és szöveges operátori szolgálat segítségével kommunikációjuk akadálymentessé válik úgy a munkahelyeken, mint az oktatásban, az egészségügyben, vagy bármely közszolgáltatás igénybevételekor.

A népszerűsítő kampány keretében elkészített 3 kisfilmben mindennapi élethelyzetek elevenednek meg, nem mindennapi körülmények között: főhőseink ugyanis hallássérültek, akik a KONTAKT Tolmácsszolgálatának segítségével küzdik le a felmerülő akadályokat.

A filmek elkészítésével megbízott Brand Avenue felkérésére Spáh Dávid rendező és testvére, Spáh Károly operatőr a siket, nagyothalló szereplőkkel és stábtagokkal közösen egy olyan példátlan társadalmi összefogás részesei, akik energiájukat és idejüket nem sajnálva vettek részt a forgatáson. A résztvevők nagylelkű felajánlása és támogatása nélkül ezek a filmek nem készülhettek volna el.

A filmek nem csupán a siket és nagyothalló társadalom tagjait hivatottak megszólítani, bár elsődleges céljuk mégis a szolgáltatás népszerűsítése, ugyanakkor a kampány „Értjük egymást” szlogenje is hűen tükrözi, hogy nagy hangsúlyt fektetnek a siketek társadalmi integrációjának elősegítésére és a halló társadalom érzékenyítésére, a szolgáltatással egy kommunikációs hidat képezve a hallók és a hallássérültek között.

A SINOSZ keresi azon televíziós csatornákat, akikkel együtt tud működni a társadalmi célú kisfilmek sugárzása érdekében, de bízik abban, hogy a nagyközönség szeptemberben már találkozhat a filmekkel.