2010. október 22.

Jobs lelép?

Az Apple-vezér esetleges lelépéséről cikkeznek szaklapok, miután átengedte a show-t a menedzsmentnek a szerdai Back to the Mac rendezvényen.

Akad szaklap, amelyik már Steve Jobs Apple-vezér esetleges lelépéséről cikkezik, miután szinte teljesen átengedte a show-t a menedzsmentnek a szerdai Back to the Mac rendezvényen. Már hivatali utódának kilétét is tudni vélik egyesek. De azért jó páran versenyben vannak még – legalábbis a szaksajtó szerint. Feltéve, hogy a mester tényleg veszi a kalapját.

Megjegyzik: az időpont ideális volna egy generációváltáshoz. A társaság az utóbbi években rengeteget tanult és tanított (a versenytársaknak) az érintőképernyős technológia alkalmazásáról. Az iPhone és az iPad szárnyal, az Apple TV sikere esetén a nappalikba is betör a társaság. Ráadásul nem csupán mobileszközei, hanem az azokra letölthető alkalmazások is mesés pénzeket hoznak. Elég, ha a cég szeptember végén zárt negyedévére pillantunk: 20,34 milliárd dolláros forgalom mellett 4,31 milliárdos adózás utáni eredményt mutatott ki. (Egy éve még 12,21, illetve 2,53 milliárd volt a két adat.) A vizsgált időszakban 14,1 millió iPhone kelt el, ami 91 százalékkal több, mint 2009 azonos időszakában. Ez jobb eredmény a BlackBerry-gyártó kanadai RIM eredményeinél is: az ő okostelefonjukból ugyanis „csak” 12 millió fogyott.

Az előző negyedév 3,3 millió darabos iPad-eladására a cégnek most sikerült ráhúznia még 900 ezret. A táblagépet a karácsonyi szezon sztárjaként jelzik előre, és szakportálok szerint nem kizárt, hogy jövőre akár 45 millió darab is fogyhat belőle. De javított az Apple a hagyományos területeken is: Macintosh-komputerből közel négymilliót adtak el (ez 27 százalékos javulás), de az iPod kifújni látszik – vagy megtelt vele a piac. Csak mintegy 9 milliót adtak el belőle a nemrég zárult negyedévben – ez 11 százalékos visszaesés az egy esztendővel korábbi adatokhoz képest. Azaz: ha valamikor, hát most lehet itt a pillanat, hogy Jobs a csúcson hagyja abba.

Szakmai tippek szerint akár Scott Forstall, az iPhone-szoftver részleg főnöke lehet talán a legesélyesebb a majd” fél tucat aspiráns közül. Mellette szól, hogy fiatal (alig 41 éves), bő egy évtizede Jobs mellett-alatt dolgozik, már a Mac OS X fejlesztésében is részt vett, most pedig az Apple mobileszközeinek „lelkeként” számon tartott szoftverek tartoznak hozzá.