2017. május 22.

Jogdíj járna a vágóknak és a hangmestereknek

A jövőben a filmvágók és a vezető hangmesterek, hangmérnökök is szerzőtársnak minősülhetnek. Ennek törvényi szabályozását a Magyar Filmakadémia Egyesület döntése is támogatja.

"A Filmakadémia egyetért a vágók és hangmesterek hosszú ideje felvetett szerzői jogigényének jogosságával és minden szakmai és jogi fórumon elősegíti ennek mielőbbi érvényre juttatását. A téma jogalapja a Szerzői Jogi Törvényben megfogalmazott lehetőség" – közölte az egyesület.

A Magyar Filmakadémia Egyesület tavaszi közgyűlésén Zányi Tamás, a testület hangmérnök/hangmester szekció vezetője a vágó szekcióval közösen nyújtotta be a kezdeményezést, amelyet a fórum egyhangúan elfogadott. A felvetés értelmében a jövőben a közös jogdíjkezelés rendszerének átalakításával a rendezőkhöz, operatőrökhöz, díszlet- és jelmeztervezőkhöz hasonlóan a vágók és a vezető hangmesterek, illetve hangmérnökök nemcsak alkotótársnak, hanem szerzőtársnak is minősülnének, és eszerint jogdíjazás is megilletné őket az adott film mozi, televíziós, DVD/Blu-ray és On-demand forgalmazása alapján.

A közlemény kitér arra, hogy az európai filmakadémiák sorában tizennyolcadikként 2014 júliusában alakult meg a Magyar Filmakadémia Egyesület, amelynek célja a magyar filmművészet és filmipar hosszú távú fejlődésének ösztönzése, a filmszakmai ágazat és a filmszakmában működő alkotók érdek érvényesítése, az alkotók munkakörülményeinek javítása, társadalmi és művészi megbecsülésük elősegítése.

A jelenleg 260 tagot számláló szakmai szervezet hangmérnök/hangmester szekcióba tömörülve végzi munkáját. A szervezetben tag lehet minden olyan filmes szakember, aki két játékfilm, dokumentumfilm, ismeretterjesztő film, kisjátékfilm vagy animációs film elkészítésében működött közre mint producer, rendező, operatőr, vágó, forgatókönyvíró, színész, zeneszerző, látvány-, jelmez-, vagy díszlettervező, hangmérnök, hangmester, smink- és maszkmester, és filmalkotásait moziban, illetve televízióban már bemutatták.

Cseppben az élet

12 órája

Lebilincselő sorozat készült a Béres Csepp feltalálójáról.