2013. november 04.

Jogkövető lesz az NMHH

Az NMHH Médiatanácsa elkezdi végrehajtani a bíróság jogerős döntését és odaadja az évekkel ezelőtt elnyert közösségi frekvenciát a Klubrádiónak.

Az Inforádió után a Klubrádió is ingyenes frekvencián sugározhat a jövőben, miután a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa hosszú várakoztatás után elkezdte végrehajtani a bíróság jogerős döntését és hamarosan odaadja a még évekkel ezelőtt megnyert közösségi frekvenciát a Klubrádiónak.

Újabb fejezetéhez érkezett nemrégiben a rádió és az NMHH közötti jogvita, melyből egyértelműen a Klubrádió jött ki győztesen. A Klubrádió még évekkel ezelőtt elnyert egy ingyenes közösségi frekvenciát a 92,9 MHz-en, ám annak használatát a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság mégsem tette lehetővé, pedig a rádió vezetősége kész lett volna lemondani a 95,3 MHz-es frekvenciájáról a korábban megnyert közösségi sáv használata érdekében. Mint a bíróság jogerősen kimondta, azzal, hogy az NMHH nem adta oda a közösségi frekvenciát, az hatóság törvényt sértett és kötelezte az NMHH-t, hogy biztosítsa a közösségi frekvenciát a rádiónak.

Mindezek ellenére az elmúlt időszakban nagy volt a csend az ügyben, így sokáig csak találgatni lehetett, hogy a hatóság végül betartja-e a bíróság döntését. Már arról is hallani lehetett, hogy a Klubrádió újabb jogi lépéseket kezdeményez a számára kedvező ítélet betartatása érdekében. Néhány nappal ezelőtt viszont a rádió szempontjából pozitív fordulat következett be.

A Médiatanács az újonnan kinevezett Karas Mónika elnökletével múlt héten szerdai ülésén tárgyalt és döntött a Budapest 92,9 és a Budapest 95,3 MHz-es frekvenciák ügyéről. Az erről kiadott NMHH-közlemény szerint a hatóság és a Médiatanács elnöke augusztusi hivatalba lépése óta a vezetői döntést igénylő ügyeket sorra véve tájékozódott többek között a Budapest 92,9 MHz közösségi frekvenciára vonatkozó szerződés kérdésében is. Mivel egy tulajdonos egy vételkörzetben csak egy rádióadót üzemeltethet, a Médiatanács elnöke felkérte az NMHH Hivatalát, hogy az irányadó bírósági ítéletek és a hatályos médiaigazgatási szabályok figyelembevételével tekintse át, milyen jogi lehetőségek állnak rendelkezésre annak érdekében, hogy lehetővé váljon a rádió zökkenőmentes frekvenciaváltása.

A Hivatal előterjesztése alapján a Médiatanács az ülésen arról határozott, hogy a hatóság hivatalból eljárást indít a Klubrádió Budapest 92,9 MHz-es frekvenciára szóló műsorszolgáltatási szerződésének hatósági szerződéssé történő átalakítására. A testület ezzel párhuzamosan megteszi a szükséges lépéseket a rádió közösségi médiaszolgáltatásként való elismeréséhez, amely lehetővé teszi az ingyenes sugárzást.

A közösségi frekvencia használatának alapvető feltétele az, hogy a Klubrádió, a Médiatanács és az NMHH Hivatala közösen teremtse meg a zökkenőmentes átállás lehetőségét. Fontos feltétel az is, hogy a rádiót üzemeltető vállalkozó a hatályos jogszabályoknak megfelelően benyújtsa a médiaszolgáltatás közösségivé nyilvánításához szükséges iratokat és nyilatkozatokat, illetve az átállással egy időben a rádió végleg befejezze működését a 95,3 MHz-es frekvencián.

Arról, hogy az elmúlt években milyen kálvárián ment keresztül a Klubrádió a hatósággal folytatott vitáiban, hogy miért került sor még több ezres utcai tömegdemonstrációkra is a rádió ügyében, és miért kapott nemzetközi érdeklődést az Arató András vezette rádió, arról a kapcsolódó számtalan cikkünkből tájékozódhat részletesebben.