A ma kihirdetett kormányrendelet alapján akár forintmilliárdokkal is megugorhat a két nagy kereskedelmi csatorna által termelt bevétel.

A Magyar Közlöny hétfőn megjelent számában tették közzé azt a – mai dátumozású – kormányrendeletet, amely "a jelentős befolyásoló erejű lineáris audiovizuális médiaszolgáltató legnagyobb éves átlagos közönségarányú lineáris audiovizuális médiaszolgáltatásáért járó programdíjról rendelkezik". Ebbe a kategóriába pedig az 1997-ben indult két nagy kereskedelmi csatorna, az RTL Klub és a TV2 és a köréjük épült portfolió tartozik. (A jelentős befolyásolóerő kritériuma televíziók esetén az éves átlagban legalább 15 százalékos közönségarány.)

Az értelmező kitételeket leszámítva nyúlfarknyi döntés szerint – a kihirdetés időpontjától, azaz mostantól – a jelentős befolyásoló erejű lineáris audiovizuális médiaszolgáltató – a műsorterjesztővel kötött megállapodás alapján – a legnagyobb átlagos közönségarányú médiaszolgáltatása tekintetében is jogosult programdíjra, az összeget pedig a felek szabadon állapítják meg.

A 444.hu cikke szerint évente akár 4-5 milliárd forintos pluszbevételhez is juthatnak a döntéssel a két legnagyobb kereskedelmi csatornát működtető társaságok. A parlament tavaly nyáron döntött úgy, hogy az ezzel foglalkozó kormányrendelet megszületéséig nem szedhetnek programdíjat a két csatorna után tulajdonosaik.

Forrás: .

Tovább szólhat az Érd FM 101,3

2020. október 22.

Hét évvel meghosszabbította az Érd FM 101,3 rádiós jogosultságát a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa. A testület további döntéseket is hozott e heti ülésén.