2011. június 20.

Jöhetnek a márkázott domain végződések

Ha az ICANN jóváhagyja, jövőre jöhet a .apple, a .coke vagy a .adidas.

Ha az ICANN jóváhagyja, jövőre jöhet a .apple, a .coke vagy a .adidas.

Hangsúlyosabb jelenlétet kaphatnak a neten a márkanevek, ha a jövőben a domainvégződések is lehetnek "márkázottak". Ez azt jelentené, hogy a már meglévő 22 TLD (top level domain, mint pl. a .org vagy a .com) és a 250-nél több országvégződés mellé olyanok csatlakoznának, mint a .apple vagy a .coke - írja a Reuters.

A kérdésben illetékes ICANN több mint egy éve dolgozik a kérdés előkészítésén, s a ma esedékes igazgatósági ülésen dönthetnek a változtatás elfogadásáról vagy elvetéséről. Az biztos, hogy ha előrelépnének a kérdésben, az sok változást hozna.

Egyfelől a márkák még erőteljesebb jelenlétre tehetnének szert a neten, lévén a domainvégződésben is kifejezhetnék identitásukat. Másfelől változást hozna a kereső jelenlétben, a keresőoptimalizálásban is. Illetve az ICANN működésére is hatással lenne a módosítás.

A szakértők tehát már most azt javasolják a nagy márkatulajdonosoknak, hogy foglalják be a megfelelő domainvégződéssel a weboldalukat, nehogy később fájjon a fejük. Ha az igazgatósági ülésen a bevezetés mellett döntenek, akkor januártól lehet várhatóan foglalni, ami 185 ezer dollárba fájhat.

Addig azonban az ICANN-nek számos jogi kérdést át kell gondolnia. Például a legnagyobb gondot az igény jogosságának bizonyítása okozhatja.

Címkék: domain icann