2011. március 28.

Jól pörgött tavaly az amerikai mozis piac

A mozis reklámpiac 12,7 százalékos bővülést követően 658 millió dolláros bevételt produkált 2010-ben.

A mozis reklámpiac 12,7 százalékos bővülést követően 658 millió dolláros bevételt produkált 2010-ben.

Az amerikai mozis piac több mint 90 százalékát tömörítő Cinema Advertising Council (CAC) adatai szerint 2010-ben kicsivel több mint 658 millió dollárt költöttek el a hirdetők a médiatípusban, ami éves összehasonlításban 12,7 százalékos bővülést jelent. A CAC szerint azért különösen jó ez a teljesítmény, mert a tavalyi év viszonylag gyenge volt a legtöbb hagyományos médiatípus számára.

Az amerikai piac további bontásából kiderül, hogy a bevételek négyötödét adó országos és regionális moziláncok reklámbevételei 13,9 százalékkal nőttek 2009-hez képest, míg a helyi mozik bevételei 8,2 százalékkal bővültek.

A teljes mozis reklámköltés 91,5 százalékát adták az on-screen (szpot) bevételek, amelyek 10,8 százalékkal nőttek éves összehasonlításban, míg a jóval kisebb piacrészt kihasító off-screen (pl. mozis promóciók) bevételek 38,4 százalékkal ugrottak meg.

Tavaly elsősorban az autós, elektronikai, szórakoztatóipari, pénzügyi, kommunikációipari, FMCG, szépség- és egészségápolási, üdítőital gyártó, katonai és videójátékokat gyártó cégek nyúltak a zsebükbe az amerikai mozis piacon.

Cliff Marks, a CAC elnöke szerint 2010-ben a korábbiaknál több nagy hirdető és ügynökség látott értéket a mozis hirdetésben, és a digitális technológiák térnyerése is sokat lendített a piacon. Mint elmondta, az új 3D-s vetítőrendszerek a mozit az amerikai piac legnagyobb háromdimenziós platformjává tették.

Címkék: mozireklám