2011. május 10.

Jól terel a Facebook a híroldalakra

A Pew Research friss amerikai felmérése szerint a híroldalak látogatóinak 3 százaléka a közösségi médiáról érkezik.

A Pew Research mintegy két tucatnyi jelentősebb hírportál forgalmát figyelte, és azt is kiderítette, hogy egyes híroldalakon ennél nagyobb – öt portál esetében 6-8 százalékos – volt a Facebookról betévedt olvasók, üzenők, lájkolók aránya a teljes látogatói körön belül.

A Twitter eközben a hírforgalom 1 százalékát generálta, bár a kutatócég felmérése szerint a Los Angeles Times híroldala esetében ez 3,5 százalék volt, miközben oda a Facebook csak a látogatók 2 százalékát hozta.

A Facebook mindazonáltal nem kel versenyre a Google keresőrendszerével, mert az a vezető hírszájtokra látogatók mintegy 30 százalékát biztosítja. Előnye, hogy ezt automatikusan teszi lehetővé, ellentétben a Facebookkal.

A Pew ugyanakkor felhívja a figyelmet, hogy a Facebook vélhetően ennél többre is képes, köszönhetően 650 milliónyi felhasználójának, amely szám léptékekkel több, mint bármely más olyan internetes szolgáltatásé, amely közösséget és információ-megosztást generál. Így ha a keresőket az elmúlt évtized legjelentősebb fejleményének tekintjük a hírolvasás terén, akkor a hírmegosztás lehet egyike ilyen az fejleményeknek az előttünk álló évtizedben, így az elemzés.