2011. január 24.

Jön a Google közösségi vásárlás oldala

Nem sikerült megszerezni a Groupont, úgyhogy a keresőóriás lemásolja.

Nem sikerült megszerezni a Groupont, úgyhogy a keresőóriás lemásolja - derül ki a Mashable értesüléséből. Bár nem a nulláról építkezik a Google, mégsem lesz egyszerű a viharos sebességgel fejlődő, tőzsdére készülő céget utolérnie.

Miután a Groupon köszönte és nem kért a Google felvásárlási ajánlatából, a hírek szerint a keresőjéről ismert internetes óriás saját közösségi vásárlással foglalkozó site felépítése mellett döntött. A Mashable értesülése szerint Google Offers néven rajtol az új szolgáltatás.

A Google Offers gyakorlatilag ugyanazon az elven működne, mint a Groupon: a felhasználók e-mailben kapnak értesítést az aktuális, környezetükben érvényes ajánlatokról. A felajánlott kedvezmények adott ideig élnek, s ha ezen belül elegendő vásárló gyűlik össze, akkor lép életbe a diszkont ár.

A Google később megerősítette a Mashable értesülését, s elismerte: már felvették a kapcsolatot a helyi üzletekkel. A projektről azonban azt mondják, egyelőre teszt fázisban fut, de további részleteket nem kívántak egyelőre elárulni.

Mint ismeretes, a Google korábban 6 milliárd dollárt kínált a Grouponnak, ám az köszönte, és nem kért belőle.Ehelyett nagyon úgy tűnik, hogy a közösségi vásárlásban jelenleg globális piacvezető cég hamarosan tőzsédre megy. Nemrég 950 millió dollárt fektettek a cégbe, amely mostanra 35 országban 50 millió felhasználót vonz.

A Google-nak tehát nem lesz könnyű dolga, ha versenyre akar kelni a Grouponnal, de korántsem a nulláról indul, hiszen jól bejáratott márkaneve, rengeteg felhasználója és hatalmas elérése van világszerte. Azt azonban sokan megjegyzik, hogy a kereső bizniszen kívül a cég gyakran csak botladozik. Bár talán ez lehet az első igazán életképes lépés a közösségi térben, melynek révén a Facebookkal folytatott rivalizálásban is pozíciókat szerezhet.