2016. október 03.

Jön a digitális startup-stratégia

Péntekre benyújtották, a hónap második felében a kormány elé kerülhet az anyag. Október végén vagy november elején jelenhet meg.

A digitális fejlesztésekért felelős miniszterelnöki biztos korábban már elárult pár részletet az anyagról, amelynek benyújtási határideje éppen szeptember harmincadika volt.

Deutsch Tamás egy hete, az Internet Hungary-n jelentette be, hogy célegyenesben van a dokumentum tervezete. Kiemelte: a célzott pénzügyi támogatás mellett a vállalkozói szellem és az együttműködés kultúrájának erősítését is magában foglaló stratégia egyik legfőbb eleme mostanra már megvalósult az induló cégekbe beszállók "angyalbefektetői adókedvezményének" bevezetésével, ami több milliárdos forráshoz juttathatja a hazai startupokat. Ennek elemeként említette akkor, hogy az üzleti angyalok akár az összeg negyedét is visszaigényelhetik majd négy menetben.

Most egy kiberbiztonsági konferencián szólt a stratégiáról a politikus. Az MTI híre szerint kijelentette, biztonságos és értékteremtő internetezésre van szükség, a kormányzat pedig minden e célt szolgáló kezdeményezést támogat.

Mint mondta,

biztonságos működés nélkül nem lehet teljesen sikeres a digitális átállás, megemlítve, pár hónapja még azt a valószerűtlen tényt közölték vele szakemberek, hogy az informatikushallgatók egyetlen napnyit tanulnak információbiztonságról.

Az információbiztonság a felhasználók tudatos magatartásánál kezdődik - mondta a fideszes politikus, megemlítve, hogy a területen bekövetkező "incidensek" négyötöde emberi mulasztásból vagy hozzá nem értésből fakad.

Deutsch Tamás kiemelte, hogy a kormányzat a digitalizációra visszafordíthatatlan, az emberek mindennapi életére közvetlen hatással bíró folyamatként tekint, ezért is akar aktív szerepet játszani ebben az összetett társadalmi jelenségben.

Emlékeztetett: a kormány már korábban elfogadta a digitális gyermekvédelmi, a digitális exportfejlesztési és a digitális oktatási stratégiát, megemlítve, hogy már benyújtották a kabinetnek a digitális startup-stratégia tervezetét is, amely október második felében kerül a kormány elé, így a hónap végén vagy november elején jelenhet meg az erről szóló kormányhatározat és annak végrehajtási utasítása.

Deutsch Tamás a széleskörű egyeztetés fontosságát hangsúlyozva megemlítette: az ilyen konzultációk eredményeként megszületett Digitális Jólét Program eleme a nagyarányú hálózatfejlesztés. Ennek része, hogy minden háztartásban elérhető legyen a szupergyors, legalább 30 megabites hálózat, akárcsak a felhasználói kompetenciák fejlesztése és a szolgáltatás árának csökkentése, hiszen az utóbbi három-négy év felmérései szerint ez a két tényező akadályozta a felhasználói kör bővülését.

A miniszterelnöki biztos ide sorolta azt is, hogy színes és gazdag legyen a világhálón elérhető tartalom, megjegyezve, az állam és a nagy ellátórendszerek digitális átalakulása nélkül féloldalas maradna Magyarországon a digitális kínálat.

Rajnai Zoltán, Magyarország nemzeti kiberkoordinátora a kétnapos konferencia megnyitóján arról beszélt, hogy a szakterület jogi szabályozása megszületett, és az előírások, valamint az állami és a piaci szereplők feladatai is szükségessé teszik a partnerek folyamatos egyeztetését, koordinációját.