2010. október 05.

Jön a magyar ebay

Egy jogi kiskapu kihasználásával az ebay.hu domain közel egy évtizedig egy magyar vállalkozásé volt. Eddig.

Egy jogi kiskapu kihasználásával az ebay.hu domain közel egy évtizedig egy magyar vállalkozásé volt. Eddig.

Az ebay.hu domain alatt a napokban jelent meg a világ legnagyobb internetes piacterének magyar nyelvű változata. Az aukciós portál 15 évvel ezelőtt indult az Egyesült Államokban, azonban a cég több okból is csak másfél évtized után lépett a magyar piacra. A magyarok számára indított változat késlekedésének legprózaibb oka vélhetően a kis vásárlóerő, amely hazánkban megjelenik, azonban egy másik hátráltató tényező is késleltette a magyarországi nyitást: az ebay.hu domain név körüli rendezetlen állapot.

Az internet hőskorában 2000. márciusa előtt meglehetősen szigorú volt a domain regisztrációs szabályzat. Védjegytulajdonosokon, oktatási intézményeken és állami intézményeken kívül cégek csak a vállalkozásuk nevével azonos vagy a cégnévből levezethető domaint foglalhattak le. A szigorú szabályozás azonban egy kiskaput is nyitva hagyott: az akkori Nemzeti és Kulturális Örökség Minisztériuma vette nyilvántartásba a folyóiratokat. Ezen lapkiadói engedéllyel, amelyet tényleges lapkiadási szándék nélkül bárki kérhetett, minimális költséggel járt a domain-bejegyzés. A gyakorlatban a lapbejegyzés jogalapot képezett arra, hogy a magazin, újság nevével azonos domainnevet bejegyezzék, mindenféle egyéb bírálati szempontot figyelmen kívül hagyva.

Így jegyezték be például a top100.hu, a maffia.hu, a kgb.hu és a fbi.hu is. Tiz éve mégis a legnagyobb botrányt a lapkiadási engedéllyel az akkoriban legnagyobbnak számító informatikai kiállítás nevének elhalászása jelentette. Akkor a kiállítástól független cég kezelésébe került a compfair.hu domain név – emlékeztet a DomainABC.