2013. január 14.

Jön a táblagépek korszaka

2012-ben több mint 65 ezer táblagép talált gazdára Magyarországon, a teljes hazai állomány pedig átlépte a 150 ezer darabot.

2012-ben több mint 65 ezer táblagép talált gazdára Magyarországon, a teljes hazai állomány pedig átlépte a 150 ezer darabot. Használatuk azonban a vártnál sokkal inkább helyhez kötött, és minden más eszközénél intenzívebb – derül ki az eNET és a Magyar Telekom kutatásából.

Az újonnan megjelent képernyők mára képesek kiváltani tartalomfogyasztás terén a laptopokat és számítógépeket. A trendeket az eladások is tükrözik: az IDC adatai szerint 2012 harmadik negyedévének végéig 43 ezer táblagépet és 120 ezer számítógépet értékesítettek itthon, mely számok az év végéig 65 ezerre, illetve 145 ezerre bővültek, ez pedig azt jelenti, hogy az ünnepi időszakban már ugyanannyi táblagép talált gazdára, mint amennyi PC - olvasható az eNET és a Magyar Telekom által jegyzett Jelentés az internetgazdaságról kutatásban.

Az eNET legfrissebb kutatása szerint - a nemzetközi trendekhez hasonlóan - a táblagép-használat hazánkban is elsősorban otthoni tevékenység. A magyar felhasználók 55 százalékban használják eszközüket otthon, 4 százalékban utazás, tömegközlekedés közben és csak 5 százalékban munkahelyen. Az elemzéők szerint ennek valószínűleg az az oka, hogy a táblagép elsősorban tartalomfogyasztási és nem tartalomelőállító vagy munkaeszköz.

Az okostelefonok jellemző használati helyeivel párhuzamba állítva a tabletek otthoni környezetben történő használata szembetűnő. Használatuk 51 százalékban tévénézés közben vagy az ágyban történik, azaz egyértelműen otthoni szabadidős tevékenységnek minősül. Emellett a használatban több olyan alkalom is van, melyben társasági vagy legalábbis nem egyedül történő használatról van szó.

A táblagépek használata hétköznapokon a kora reggeli órákban felszökik, ekkor megelőzi az okostelefont és a számítógépeket is – ez az otthoni hírfogyasztás periódusa. A nappali órák nagy részében a számítógép az úr, ezek a munkaórák. Az éjszakai órákban azonban újra a tábalgépek kerülnek előtérbe, erőteljes kiugrást mutatva este 9 és éjfél között – ez az az időszak, mikor a tévézés közbeni és ágyban történő otthoni szabadidős használat zajlik, és ez az időszak egyben a legintenzívebb is, a felhasználók 62 százaléka ilyenkor használja készülékét. A használat időtartamára további adatokkal szolgál a kutatás, mely szerint a táblagép használók 60 százaléka legalább 1 órán át használja naponta készülékét.

A kutatásából választ kapunk arra is, hogy mennyiben befolyásolja a táblagép-használat egyéb tartalmak fogyasztását, illetve tartalomfogyasztási eszközök használatát. Az adatokból látható, hogy a táblagép használók 34 százaléka többet használja táblagépét, mint amennyit tévét néz, míg 43 százalékuk többet táblagépezik, mint amennyit számítógép-használattal tölt.

 

További részletek és a teljes jelentés, grafikonokkal elérhető alább kapcsolt dokumentumként.

Kapcsolódó dokumentumok