2010. november 11.

Jön az infokomm-stratégia

November végére elkészül az infokommunikációs stratégia; két héten belül lezárul a Digitális Magyarország vitairat vitája.

November végére elkészül az infokommunikációs stratégia; két héten belül lezárul a Digitális Magyarország vitairat vitája. Erről Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter beszélt az Informatika a Társadalomért című konferencián. Az Informatika a Társadalomért Egyesület és az Informatikai Vállalkozások Szövetségének közös rendezvényének megnyitóján a miniszter jelezte: a digitális megújulás során nagy hangsúlyt kell fektetni egyrészről a kínálati oldal fejlesztésére, másrészről az informatikai infrastruktúra átalakítására.

A közigazgatás informatikai reformja is része ennek a megújulásnak, amelynek során a kormányzati informatika konszolidációhoz és a párhuzamosságok felülvizsgálatához szükséges törvényi hátteret már előkészítették. Fellegi Tamás elmondta, hogy a kormány szerdai ülésén elfogadott nemzeti adatvagyonról szóló törvényjavaslatot hamarosan benyújtják az Országgyűlésnek és annak megszavazása után megkezdődhet a 23 nevesített adatbázis konszolidációja. A miniszter szerint tarthatatlan, hogy nemzetbiztonsági szempontból kényes adatokat magáncégek kezeljenek.

Nyitrai Zsolt infokommunikációs államtitkár előadásában jelezte, hogy a Digitális Magyarország vitairat az első olyan ágazati stratégia, ami teljes körű egyeztetésre került olyan szakterületekkel, mint az egészségügy vagy az oktatásügy. Az államtitkár elmondta, hogy több mint 100 érdemi észrevétel érkezett eddig a vitairathoz, amelyeket be tudtak építeni a koncepcióba.

Fő célokként a digitális írástudatlanság mérséklését és az európai digitális menetrend által megszabott feladatok teljesítését (mint például a 100%-os szélessáv lefedettség). Az állam körében végrehajtandó feladatok közül kiemelte a bürokrácia csökkentését, a szerverek, alkalmazások és hálózatok konszolidációját, amelyben a Kopint-Datorg Zrt. és a közeljövőben létrehozandó, az informatikai infrastruktúra fejlesztését szolgáló Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség lesz a fő partner – áll a szaktárca közleményében.

Cseppben az élet

1 napja

Lebilincselő sorozat készült a Béres Csepp feltalálójáról.