2014. október 31.

Jönnek az állami sport- és ifjúsági csatornák

A gyerek- és retrocsatorna után az MTVA a tartalomszolgáltatás minőségi fejlesztésére koncentrálna, ennek eredménye lesz az M4 Sport és a Petőfi TV.

A gyerek- és retrocsatorna után az MTVA a tartalomszolgáltatás minőségi fejlesztésére koncentrálná energiáit, ennek eredménye lesz az M4 Sport és a Petőfi TV.

„Elérkezett az idő, amikor a szervezeti energiákat a tartalomszolgáltatás minőségi fejlesztésére fordíthatjuk, és a magyar közönség igényeit a legteljesebb mértékben kiszolgálni képes közszolgálati tartalom előállítására koncentráljunk.

E cél érdekében az MTV Zrt. és az MTVA két új, közös projektet indított útjára az elmúlt hetekben. A 2012-ben indított M2 gyerekcsatorna, amelyet már első évben Európa legjobb gyerekcsatornájává választottak, valamint az archív tartalmat sugárzó M3 csatorna jó kísérletnek bizonyult arra, hogy új terveket fogalmazzunk meg” – írja az MTVA közleménye.

Petőfi TV

A Petőfi Rádió a közmédia egyik legértékesebb brandje, és bebizonyította, hogy állami médiummal is meg lehet szólítani a fiatalokat. Ebből kiindulva határozták el, hogy a Petőfi Rádió hangvételéhez, kulturális, zenei és fiataloknak sugárzó tematikájához kapcsolódóan az M2 csatorna este 8 órától akár reggelig is rendelkezésre álló sávjában létrehozzák a Petőfi TV-t, amely a 16-35 év közötti korosztálynak szóló műsorokat sugároz majd. A Petőfi TV a tervek szerint 2015. március 15-én kezdi meg adásainak sugárzását, a digitális földfelszíni sugárzás alapcsomagjának részeként.

A Petőfi TV jelentős részben saját, gyártott tartalommal, élő közvetítésekkel, a fesztiválok, koncertek, szórakoztató programok műsorba emelésével, filmes és ismeretterjesztő, a fiatalok mindennapjait érintő tartalommal a magyar fiatalok hasznos napi tévéjévé kíván válni.

Tisztában vannak vele, hogy „e csatorna – akár képi világában, akár ritmusában, hangvételében – merőben új lesz a magyar közszolgálati televíziózásban, és azzal is, hogy sok-sok türelemmel, nagy kreativitással és nyitottsággal kell e csatorna hangját, stílusát, műsorszerkezetét kialakítani, alkalmazkodva a mai fiatalok médiafogyasztási szokásaihoz is, beleértve az internetet, s különösen a közösségi médiafelületeket, illetve smartphone alkalmazásokat is.” Az új csatorna megindításának előkészületeiben „napi tapasztalattal rendelkező” külső szakemberek is részt vesznek. A csatorna létrehozása semmilyen módon nem érinti a jelenlegi gyerekcsatorna (M2) kínálatát, struktúráját, műsorait.

M4 Sport

A közmédia legnézettebb műsorai eddig is leginkább a sportesemények köréből kerültek ki. Emellett a magyar sport „elismert kulturális értéke, nemzetet összetartó ereje” motiválta, hogy egy közszolgálati sportcsatorna létrehozását kezdeményezzék a Médiatanácsnál. Az M4 Sport csatorna vételének helye és lehetősége a médiahatóság – jellemzően évente esedékes – felülvizsgálati döntésétől függ majd.

Az M4 Sport közszolgálati csatorna a közlemény szerint nem a jelenleg működő magyar kereskedelmi sportcsatornák versenytársa kíván lenni. Feladatának a 16 kiemelt magyar sportág életének, eseményeinek, továbbá nemzetközi sportesemények (olimpia, világ- és Európa Bajnokságok), kiemelkedő magyar sportsikereink és sportolóink bemutatását, versenyeik, bajnokságaik közvetítését tekintik. Ezen túlmenően a magyar sporttörténet feldolgozását és bemutatását, valamint az utánpótlás események műsorra tűzését is tervezik.

A sportcsatorna elindításával kapcsolatosan előkészítő projektcsapatot állítottak fel. A sportcsatorna döntően saját gyártású műsorokkal indul, amely az új főszerkesztő, Szujó Zoltán vezetésével a tervek szerint 2015 nyarán kezdi meg sugárzását. Az MTVA már megkezdte a sportági szakszövetségekkel a tárgyalásokat, és mind a 16 kiemelt sportággal rövidesen le is folytatja azokat.

Az új csatornák műsorgyártási költségeit és működésének fedezetét az MTVA a jelenlegi költségvetésén belül teremti meg, és a médiahatóság döntésétől függően az M4 Sport is az ingyenes előfizetői csomagba kerül majd.

Az érdeklődők a Facebookon a Petőfi Rádió blogján, továbbá a hamarosan induló M4 Sport csatorna blogján kaphatnak majd információkat, illetve oszthatják meg véleményeiket, javaslataikat. Ezt követően az MTV és az MTVA november második felében és december közepén további részletekkel szolgál majd a Petőfi TV és az M4 Sport csatornák előkészületeiről, terveiről - írja az érintett szervezetek közleménye.