2011. január 31.

Jövőre az iPhone elé vág az Android

Az eMarketer adatai szerint az idei év még az Apple-é az amerikai okostelefon piacon, de jövőre már a Google oprendszere szerzi meg a vezető helyet.

Az eMarketer adatai szerint az idei év még az Apple-é az amerikai okostelefon piacon, de jövőre már a Google oprendszere szerzi meg a vezető helyet. Ez persze nem jelenti azt, hogy a jelenleg Steve Jobsot nélkülözni kényszerülő cégnek félnivalója lenne. Az Android eddig elsősorban a RIM kárára tudott nőni.

Az idei év még arról szól, hogy az Apple hogyan nyomja le a Research in Motion-t (RIM) az amerikai okostelefon piacon, ám 2012 már a Google Android platformjáról fog szólni - derül ki az eMarketer elemzéséből. Az operációs rendszer a várakozások szerint mindkét riválisát maga mögött hagyja.

A kutatócég szerint 2010-ben az Apple 28 százalékos részesedéssel rendelkezett az amerikai piacon a felhasználók számát tekintve, ami alig több, mint az Android platformra épülő telefonok felhasználóinak 24 százalékos piaci aránya.

Az Apple és az Android előretörése a cég szerint a RIM piacvesztését vonja maga után: 2011-re ez 25% lehet, szemben a tavalyi 30 százalékkal. 2012-re az Android 31 százalékra növelheti részesedését, szemben az Apple 30 százalékával.

A verseny tehát igen szoros lesz, de persze az Apple sem fog a kardjába dőlni, sőt, növelni tudja némileg a részesedését. Az látható, hogy az elmúlt két évben a Google platformja nem annyira az iPhone, hanem a RIM kárára tudott nőni. Így tehát nem is biztos, hogy a közeljövőben bármely céget ki lehet kiáltani egyértelmű győztesnek.

Címkék: iPhone Android rim