2011. november 28.

Jövőre szigorúbb közönségszavazást ígér Az Év Honlapja

A verseny közönségszavazásával kapcsolatban felmerült a gyanú, hogy bizonyos indulók nem játszanak tiszta lapokkal. Megkérdeztük az érintetteket.

A verseny közönségszavazásával kapcsolatban felmerült a gyanú, hogy bizonyos indulók nem játszanak tiszta lapokkal. Megkérdeztük a szervezőket, az egyik elégedetlen versenyzőt és a meggyanúsított pályázók egyikét is. Egyelőre nem tudni, hogyan döntenek a szervezők, de jövőre biztosan szigorúbb lesz a szavazás. Idén áthidaló megoldással kísérleteznek.

Az utóbbi hetekben egyre többen jelezték Az Év Honlapja verseny Facebook oldalán, hogy anomáliák lehetnek a közönségszavazás körül. Azt hogy egyes szereplők esetleg csalnak, arra alapozták a panaszkodó és nem egy esetben a versenyből való kiszállást kilátásba helyező honlap tulajdonosok, hogy egy-két pályázat esetében meglehetősen gyorsan gyarapodtak a szavazatok, akár éjjel is 4 ezres bővülést elérve.

Az egyik hasonló értelmű bejegyzést a verseny Facebook oldalán Szalai Nóra, az 5percangol.hu tulajdonosa tette, aki azonban – a szervezőkkel történt egyeztetés nyomán – mégsem szállt ki a versenyből. Megkeresésünkre elmondta: eleinte egyáltalán nem nézték, hogyan alakul a közönségszavazás, mert őket inkább a szakmai díj elnyerése motiválja, ám aztán láttak néhány elégedetlen kommentet a Facebookon, és mivel ezek egybevágtak az általuk megfigyeltekkel, maguk is a kételyek megfogalmazása mellett döntöttek.

Ő is azt a kritikát fogalmazta meg, amit mások: van-e értelme olyan formában a közönségszavazásnak, ahogyan ebben az évben meghirdették. Azaz egy IP-címről többször is lehet szavazni, bármilyen azonosítás (pl. Facebook azonosító vagy e-mail cím megadása) nélkül. "Valószínűleg nem bizonyítható a csalás, de fizikai képtelenség a némely indulónál tapasztalható gyors és egyenletes gyarapodás. A szervezőknek a verseny presztízse miatt is ki kellene küszöbölniük az IP-címekkel kapcsolatos problémát. Nem fair, hogy egy csaló is ugyanazt a logót használhatja, amit egy szakmai zsűrizés nyomán díjat nyert honlap" – fogalmazta meg többek problémáját.

A két leginkább „szidott” pályázat a TVN.hu-féle Észkerék, amely az Oktatás kategóriában indult, a másik pedig a Közösségi oldalak között nevezett NDK-s magyarok lapja. Úgy tudjuk, a szervezők mindkét site-tal kapcsolatban vizsgálódnak, de bármi is lesz ennek az eredménye, azt nem hozzák nyilvánosságra a december 2-i eredményhirdetés előtt. Mint Varga István főszervező mondja: nem szeretnék, ha az esetleg tisztességtelen eszközökkel élők elvonnák a figyelmet a valóban tisztességes versenyzők elől. Tény, hogy néhány napja az Észkerék még 55 ezer szavazat körül állt, mostanra a 80 ezres régióban jár, míg az NDK-s oldal 63 ezer körül áll jelenleg.

Bár a vizsgálódás eredményét nem tudni még, Varga István annyit elárult, hogy statisztikákat kértek be a gyorsan gyarapodó versenyzőktől, ahol felmerült a szavazórobotok vagy egyéb meg nem engedett eszközök használatának gyanúja, és az érintett oldalak elmondása szerint "nagyon együttműködőek" voltak. Kérdés persze, hogy mi számít meg nem engedett eszköznek, s mennyire lehet ennek fényében kiszűrni a csalást. Az például nem tilos, hogy egy pályázó szavazásra buzdítson, ám az kérdés, hogy ezért jutalmat jóváírni fair-e, ahogyan azt a verseny Facebook-oldalán megjelent egyik kép szerint a TVN.hu tette. Sőt, egyébként az sincs leírva a szabályzatban, hogy szavazórobot sem használható, mert azt evidenciának tekintették.

forrás: Facebook, Az Év Honlapja page

Megkérdeztük a TVN.hu-t is, és Ha Ngoc Lan ügyvezető igazgató az alábbi nyilatkozatot tette feltett kérdéseinkre válaszul: "A TVN.HU Kft. részéről soha, semmilyen manipuláció nem történt ebben az ügyben. A www.eszkerek.hu oldalunkon közel 2 évet dolgoztak a fejlesztőink, egyedi 3 D-s design elemeket létrehozva.Mint bizonyára tudja, a TVN MÉDIA számos egyéb oldallal is rendelkezik, ahol jeleztük a látogatóinknak a szavazás lehetőségét, ezt bizonyára a versenytársaink is megtették. Ezen kívül se robottal, se bármilyen egyéb módon, a szavazást nem kívántuk és a nem is kívánjuk befolyásolni. A TVN MÉDIA különböző oldalait, portfólióját több mint 10 éve építjük, ezen idő alatt eljutva, havi 1 millió egyedi látogatóig, akikből 600.000 fő regisztrált is nálunk. Oldalainkat évek óta a Gemius/Ipsos auditálja, ezzel is alátámasztva a hitelességünket. Cégünk munkatársai nem vesznek részt a szavazáson. Ezeket a vádakat viszont rosszindulatú és irigy vádaskodásnak tartom és visszautasítom".

Ilyen formán ez patt helyzetnek tűnik, így megkérdeztük Varga Istvánt, hogy mi lehet a helyzet feloldása, mivel az egyértelműnek tűnik, hogy a közönségszavazáson van mit javítani. Mint elmondta, nehéz a csalásokat igazolni, és ők nem is törekednek "FBI szintű feltörhetetlen" rendszerre. Abban gondolkodnak ugyanakkor, hogy jövőre szigorúbb lesz a közönségszavazás, azaz valamilyen azonosítót kell majd megadni, főleg mivel "mára nem okoz gondot az anonimitás elhagyása például e-mail cím megadásával". Szerinte korántsem olyan súlyos a probléma, mint azt a panaszok jelzik, "nem valószínű, hogy valaki Nebraskában ül és kattintgat". Ám mivel maga is azt tartja kívánatosnak, hogy a verseny és az indulók presztízse ne szenvedjen csorbát, veszik a jelzéseket. Az idei áthidaló megoldás az lesz, hogy a közönségszavazásban kettébontják az indulókat, és külön díjazzák a 10 ezer alatti és fölötti szavazatszámot kapottakat.