2013. május 30.

Júliustól jön a reklámadó

Erről Orbán Viktor az Inforádióban beszélt. A szakmai egyeztetés viszont még hátravan.

Erről Orbán Viktor az Inforádióban beszélt. A szakmai egyeztetés viszont még hátravan.

Egy szakmai egyeztetés még hátravan, de a kormány szándékai szerint júliustól bevezetik az új, médiacégekre kivetendő adónemet - írja a Portfolio.hu. Erről Orbán Viktor az Inforádió Aréna című műsorának felvételén beszélt.

Megkérdeztük a szakmai szervezetek fellépését ezügyben koordináló Magyar Reklámszövetséget, hogy ha a kormány eltökélt a bevezetés mellett, akkor mi az egyeztetések tétje, és azt a választ kaptuk, hogy még nem érkezett meg a hivatalos megkeresés az erre kijelölt Lázár Jánostól, s amint ez megtörténik, akkor lehet többet tudni. Egyben üdvözölték, hogy a kormány egyeztetni kíván a szakmával.

A reklámadóval kapcsolatban egy napon belül is több vélemény hangzott el. Szerdán napközben Giró-Szász András még arról beszélt, hogy bevezetik a reklámadót, majd szerda este Varga Mihály már nem tudta, hogy ez megtörténik-e. Csütörtök reggel Giró-Szász András úgy nyilatkozott, hogy nem tudni, bevezetik-e ezt az adónemet, de az "nem ördögtől való", s arra több európai országban is találunk példát. Ezt követte a legfrissebb hír, hogy a kormány már júliustól bevezetné, de még egyeztetnek.

Varga Mihály szerdán a döntés egyik paramétereként azt jelölte meg, hogy az új adó milyen hatással lenne az érintett piacra. A médiapiac már így is nagyon nehéz helyzetben van: a digitális szegmens 2008 óta ugyan stabilan - bár nem óriási ütemben - nőtt, de a klasszikus médiatípusok reklámbevételeik felét, esetenként kétharmadát is elveszítették.

Rádiós pályázatok

13 órája

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa véglegesítette a Budapest 98,0 MHz-es pályázati felhívást.