2011. december 20.

Juventus és két új rádió

A Juventus sugározhat tovább, bár nem az eredeti frekvenciáján. A Rádió1 és a Klubrádió nem nyert frekvenciát.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa döntött a Budapest 89,5 MHz, a Budapest 103,9 MHz és a Budapest 95,3 MHz helyi körzeti rádiós frekvenciákra kiírt pályázatok tárgyában. Mindhárom budapesti frekvencián várhatóan már 2012. év első negyedévében új rádióadók kezdhetik meg működésüket.

A Médiatanács a három budapesti kereskedelmi frekvenciára - amelyeken eddig a Rádió1, a Juventus és a Klubrádió szólt - 2011 júliusában tette közé pályázati felhívásait, „kevesebb kötöttség több magyar zene” mottóval. 2011. augusztus 30-án az érdeklődők a három jogosultságra összesen 20 pályázati ajánlatot nyújtottak be, ami rendkívül nagy érdeklődést jelent. A formai és tartalmi vizsgálatok után végül 16 pályázati ajánlat maradt versenyben. Az NMHH hivatalának előterjesztése alapján a Médiatanács 2011. december 20. napján döntött a három nyertes ajánlatról.

A Médiatanács közleménye hangsúlyozza: a pályázati felhívások kiemelt célja volt az állami tulajdonú frekvenciákkal való hatékony gazdálkodás. A három nyertes pályázó az eredeti, „kikiáltási árnál” jóval magasabb díjajánlatot tett, átlagosan több tízmillió forinttal ajánlottak többet, mint a pályázati felhívásban szereplő kiindulási összeg.

A döntéshozók értékelése szerint a helyi közélettel foglalkozó műsorok arányát tekintve valamennyi pályázó közül a Prodo Voice Kft. tette a legmagasabb vállalást műsortervében. A pályázók komolyan vették a magyar zenei arányra vonatkozó kívánalmakat is, amire valamennyien a lehető legtöbb pontszámot kapták.

A pályázati eredmények értelmében a Budapest 89,5 MHz frekvenciára a Prodo Voice Stúdió Műsorszolgáltató Zrt., a Budapest 103,9 MHz frekvenciára a Rádió Juventus Műsorszolgáltató Zrt., a Budapest 95,3 MHz frekvenciára pedig az Autórádió Műsorszolgáltató Kft. a köthet műsorszolgáltatási szerződést a Médiatanáccsal.

A Médiatanács 2012. első negyedévében további két budapesti frekvenciapályázat (Budapest 92,9 MHz, és Budapest 96,4 MHz) eredményéről hoz döntést.

Az érintettek közül Laczkó Endrét, a Juventus ügyvezetőjét értük el az eredményhirdetés után. A szakember portálunknak elmondta, az a legfontosabb, hogy a márka tovább él, bár költöznie kell. Nyilván nem kevés munkájukba kerül majd, hogy a hallgatókat "áthozzák" az új freknenciára, de a feladat nem lehetetlen.