2010. szeptember 14.

.Kábeles piac: lassan, de biztosan

Valamivel több volt a szélessávú kábeles internet, kevesebb viszont a telefonvonal Magyarországon júliusban, mint egy hónappal korábban.

Valamivel több volt a szélessávú kábeles internet, kevesebb viszont a telefonvonal Magyarországon júliusban, mint egy hónappal korábban.

A vezetékes szélessávú internet-előfizetések száma 1,828 millió volt az év hetedik hónapjában, közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH), amelynek gyorsjelentése az egykori monopolszolgáltatók, a vezető alternatív szolgáltatók, és a legnagyobb kábeltelevíziós társaságok önkéntes adatközlésére épül. A hagyományos telefonvonalon szélessávú ADSL-internetszolgáltatásra előfizetők száma júliusban továbbra is 800 ezer volt, úgy, mint az előző hónapban.

A gyorsjelentésben szereplő – legnagyobb – kábelszolgáltatók a kábeles piac 85 százalékát fedik le és az ő ügyfélszámuk júliusban 881 ezerre nőtt, így a hónap végén a szélessávú internetre kábeltelevíziós hálózaton keresztül előfizetők száma a teljes piacon 1,028 millió volt. Az e cégek által nyilvántartott bekapcsolt vezetékes és kábelmodemes vonalak száma júliusban a júniusi 3,007 millióról 2,996 millióra csökkent. A teljes vonalszámon belül a hagyományos vezetékes telefonvonalak száma júliusban 18 ezerrel 2,465 millióra csökkent, míg a kábeltelevíziós hálózaton működő telefonvonalak száma 524 ezerről 531 ezerre nőtt.