2012. december 13.

Kábelhálózatok szűnhetnek meg a közműadó miatt

Több mint 170 településen 28 ezer család számára szűnhet meg a kábelszolgáltatás – jelentette be a Magyar Kábelkommunikációs Szövetség (MKSZ).

Több mint 170 településen 28 ezer család számára szűnhet meg a kábelszolgáltatás – jelentette be a Magyar Kábelkommunikációs Szövetség (MKSZ).

Több tucatnyi társaság beszüntetheti a működését a januártól bevezetendő közműadó terhei miatt - jelentette be a Magyar Kábelkommunikációs Szövetség (MKSZ). A kábeles szövetség szerint több mint 170 településen 28 ezer család számára szűnhet meg a kábelszolgáltatás. Hozzáteszik: az adó elsősorban a kisebb, rikábban lakott településeken jelent irreális terhet, még a sávos adókedvezmény mellett is. Ezeken a területeken az adó összege akkorára rúgna, hogy meghaladhatná az érintett szolgáltatók teljes bevételét is.

Az MKSZ 170 tagot tömörít, amelyek több mint kétmillió háztartást szolgálnak ki. Körükben végeztek felmérést, melyből kiderült: egyes kistelepüléseken, ahol csak az átlagosnál lényegesen hosszabb kábelszakaszokkal volt megteremthető az előfizetők csatlakoztatása, az adó egy előfizetőre eső mértéke elérheti vagy meg is haladhatja a szolgáltatás havidíját. Van olyan település, ahol havonta előfizetőnként több mint 8 ezer forintot kellene adóként kifizetnie a szolgáltatónak, több tucatnyi településen pedig az adó egyezer és nyolcezer forint között alakulna. Emellett további több száz olyan település van, ahol a szolgáltatóknak ugyan nem a teljes bevételét, de a nyereségét egészében elviheti az adó havonta és előfizetőnként több száz forintos mértéke. Kilenc olyan kistelepülést is feltárt a felmérés, ahol a szolgáltatás még meg sem kezdődött a frissen kiépült hálózaton, így a vállalkozás egyetlen előfizetővel sem rendelkezik, a kábelek után mégis tetemes adót kell jövőre fizetnie.

Az MKSZ-nek már több tag is jelezte, hogy megszünteti azokon a helyeken a szolgáltatását, ahol az nem éri meg a továbbiakban, az egyik kábeles kisvállalkozás pedig már a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnál (NMHH) is bejelentette ebbéli szándékát. Az ellehetetlenülés olyan hálózatokat is érint, amelyek állami illetve európai uniós támogatás felhasználásával épültek meg. Összesen legalább 59 olyan kistelepülést fenyeget a kábelszolgáltatás megszűnése, ahol támogatással jött létre vadonatúj távközlési infrastruktúra a közelmúltban, éppen azzal a céllal, hogy a gazdaságilag nem vonzó térségekben élők is hozzájuthassanak korszerű telekommunikációs szolgáltatásokhoz. Ez a cél ezeken a településeken a közműadó miatt várhatóan már nem fog tudni megvalósulni, közölte az MKSZ.

Az érintett kábelszolgáltató kisvállalkozások hitelekkel terhelt befektetései várhatóan már sohasem térülhetnek meg, mivel a szolgáltatás alól kivont hálózataikat aligha lesz módjuk tovább értékesíteni. A sávos adózás miatt ugyanis a nagyobb szolgáltatóknak még nagyobb mértékű adót kellene fizetniük a hálózat után méterenként, így még veszteségesebb módon tudnák csak azokat megvásárolni és működtetni. Ebből következően a közműadó nem csak egyes kistelepülési hálózatok megszűnését eredményezi, hanem az utóbbi években megindult kábelpiaci konszolidációt is jelentősen lelassíthatja illetve annak gátjává válhat - zárul az MKSZ közleménye, melyben a szervezet arra kéri a kormányt, gondolja át a tervet.