2010. november 24.

Kábelt vág Amerika

Megfordult a sokéves trend: az Egyesült Államokban mind többen mondják le kábel-előfizetésüket, hogy aztán interneten keresztül tévézzenek.

Megfordult a sokéves trend: az Egyesült Államokban mind többen mondják le kábel-előfizetésüket, hogy aztán interneten keresztül tévézzenek. Az SNL Kagan adatai szerint az idei év harmadik negyedében mintegy 120 ezerrel csökkent az ügyfelek száma, miközben az előző esztendő azonos időszakában még 350 ezres növekedést mutattak ki.

Ez nem csupán minden idők legnagyobb zuhanása (azóta, hogy a cég három évtizede mérni kezdte a piacot), de a kábelesek arányának jelentős csökkenését is mutatja az adat. Táboruk most a tévézők 60,3 százalékát teszi ki, miközben egy éve még 62,9 százalék volt ez a mutató.

A szeptember végén zárul három hónap nagy nyertese az IPTV, amely 476 ezer ügyfelet szerzett, de részesedése így is csak 6,4 százalék – egy évvel korábban viszont még csupán 4,7 százalék volt ez a ráta. A műholddal tévéző háztartások száma 145 ezerrel emelkedett ugyanezen időszak alatt, ami egy százalékos bővülést és 33,2 százalékos részesedést jelent. Ez a második negyedév, amikor csökken az előfizetők száma, áprilistól június végéig 216 ezer előfizetőt vesztettek az amerikai tévészolgáltatók.

Szaklapok szerint a visszaesés egyértelmű oka, hogy magasak az Egyesült Államok kábelszolgáltatóinak díjai. Ötven dollárnál indul az alapcsomag, de az extrákkal együtt ennek akár háromszorosát is elérheti végül a számla összege. Ez pedig a gyengélkedő gazdaság és a magas munkanélküliségi mutató mellett olyan ballaszttá teheti a kábeltévét, amit elsőként dobnak ki a háztartások a süllyedő hajóból.

A cégek és a velük szerződésben álló tévétársaságok egyetlen reménye az lehet, hogy sokan azért maradnak ügyfelek, mert online nem, vagy nem az általuk vágyott minőségben tudják letölteni az őket érdeklő tartalmakat.

Éppen ezért nincs mit csodálni azon, hogy a legnagyobb amerikai csatornák már összeálltak a Google új szolgáltatása, a Google TV ellen, de Európában sem számíthat sok jóra a cég. Itt is ugyanazok a kifogások merülnek fel, mint a tengerentúlon: a szerzői jogok védelmének nehézségei mellett azt nehezményezik a médiaházak, hogy rontja az üzletüket, ha a Google TV műsoraiban saját hirdetések jelennek meg, s így a pénz is oda folyik be. Különösen sok a tiltakozó, mivel a Google azt ígéri: jövőre a világ más részein is nekikezd a ma csak az Egyesült Államokban elérhető szolgáltatás terjesztésének.