2010. február 05.

Kampányban nincsen „utca embere”

Néhány ponton meghökkentően pragmatikus tanácsokat tartalmaz az Országos Rádió és Televízió Testület most közzétett kampányszabály-ajánlása. A felvetések még akkor is figyelemreméltóak, ha az ORTT nem minden platformot ellenőriz.

A résztvevő pártokkal és a képviselőjelöltekkel összefüggésben az "utca embere" típusú riportokat, összeállításokat kerülni kell – mondja ki a médiahatóság, amely szerint a kampányokban felhasznált vers, zene vagy más művészeti alkotás sugárzása nem ajánlatos. „Egyetlen rádió és televízió csatorna sem részesíthet előnyben valamely pártot, és nem fordíthat nagyobb figyelmet egyik jelöltre sem”, a korteskedés heteiben pedig a kormányzat és a helyhatóságok közérdekű döntéseiről „lehetőség szerint a pártszereplést nem vállaló közigazgatási tisztségviselőktől kell tájékoztatást kémi” - írják.
Az egyes pártok rendezvényeiről szóló anyagokban a vizuális megjelenítésnek „azonos megközelítésűnek” és tárgyilagosnak kell lennie, csak a pártok hivatalos jelképei és elnevezése használható, az operatőri munkának pedig „a korrekt vizuális megjelenítésre kell szorítkoznia”. Kerülendők „az események tárgyszerű leírásán túlmutató” képek éppúgy, mint azok, amelyek „hátrányos beállításban” mutatják a szereplőket. A közönség mutatásának célja elsősorban a létszám, nem pedig az összetétel bemutatása kell, hogy legyen.
Bonyolíthatja a szerkesztők dolgát, hogy az ORTT elképzelése szerint amennyiben egy műsorba aktuális témában meghívják valamelyik párt képviselőjét, akkor az összes jelentősebb párt reprezentánsának fel kell ajánlani a szereplési lehetőséget. (A szövegből nem derül ki, mi alapján „jelentősebb” egy politikai tömörülés.) Nem valószínű ugyanakkor, hogy megtizedelné a műsorkészítők sorait az az ORTT-óhaj, hogy aktív politikus közöttük nem jelenhet meg ebben az időszakban.
„A választási kampány idején komikus, humoros műsorszámokban parlamenti közvetítés, politikai szereplőkkel készített interjúrészletek bemutatása nem ajánlott, valamint kerülni kell a politikai viccek egyoldalúságát” – szól egy újabb felvetés. De a médiahatóság szerint a politikusokat és családtagjaikat sem kellene szórakoztató műsorokban szerepeltetni, de a közéleti személyiségeknek még ismeretterjesztő, sport és zenei produkciókban sem kellene okvetlenül helyet kapniuk.
Valamelyest veszít éléből az ajánlás amiatt, hogy a rádiókra és a televíziókra vonatkozik ugyan, de a médiatörvény elavultsága miatt az interneten műsort szolgáltató adók éppúgy nem tartoznak az ORTT felügyelete alá, mint például a – sajtótörvény hatálya alatt sem álló – internetes honlapok hangos vagy mozgóképes anyagai.

Cseppben az élet

1 napja

Lebilincselő sorozat készült a Béres Csepp feltalálójáról.