2010. április 14.

Káosz vagy szinergia?

Hatástanulmányokon alapuló közmédia-összevonást javasol szerdán megjelent írásában Szente Péter. Az írást médiakutatóként jegyző szerző a rádiókuratórium SZDSZ által delegált tagja.

„Még nincs meg a kétharmad, de úgy néz ki, hogy meglesz. Ezzel a médiahelyzet is megváltozik: az új kormánynak, a kétharmados mandátum birtokában, nem kell más pártokkal egyeztetnie egy új törvényről” – vázolja a helyzetet, emlékeztetve arra, hogy a hatályos médiatörvény és – szerinte tavaly nyáron méltán elvérzett – utódjelöltje „legrosszabb vonásai pártközi alkuk eredményei voltak”. Pedig tőlünk nyugatabbra a kormányok nem az ellenzéki pártokkal, hanem a szakmával tárgyalnak a megoldásokról, és, mert ilyen a demokrácia, figyelnek a közvélemény reagálásaira is. A szerző szerint jóvátehetetlen hiba lenne megvárni, míg egy új kormány vagy bizottság előjön a javaslataival. Ez ugyanis sokkal szűkebbre szabná a tárgyalók mozgásterét.
Szerinte a médiarendszer rendbetételéhez Magyarországon is meg kellene honosítani a társadalmi megrendelés (remit) uniós szinten már bevezetett rendszerét, mégpedig egy olyan független bizottság létrehozásával, amelyik a műsorszóróval megköti a feladatokat és a finanszírozást részletesen rögzítő közszolgálati szerződést, s ellenőrzi annak megvalósulását.
A hatályos médiatörvény egyik tanulságaként említette, hogy „nem elég a célokat előírni, a megvalósulást biztosítani képes mechanizmusokat is ki kell dolgozni”, ezért részletesen szabályozni kell ezen grémiumok tevékenységét. Ennek során pedig el kellene kerülni, hogy a politikai elkötelezettség felülírja a szakmai szempontokat. Merthogy manapság „a döntés – már amikor sikerül dönteni –, nem a legjobb, hanem a szükséges feles vagy kétharmados többség számára még elfogadható megoldás lesz”.
Problémás Szente Péter szerint az új metódussal elkészült produkciók közönséghez juttatása is; az Európában megszokott harminc helyett 12 százalék körüli a két köztévé össz-nézettsége. „Ezért elkerülhetetlen megvizsgálni, miként tudna a kereskedelmi szféra részt venni a társadalom demokratikus és kulturális szükségleteinek a kielégítésében”, még ha eddigi teljesítményük e téren „korántsem biztató”,
Mint írja, a közmédia nagy lehetősége, hogy sokkal szélesebb és fiatalabb közönséghez jusson el, az internet. Ehhez viszont a legversenyképesebb információval, hang- és videoanyaggal kell rendelkeznie. „Ezt a közszolgálati intézmények – az MTI-t is beleértve – együtt képesek lennének megvalósítani, s ezzel sokkal ütőképesebb szereplői lennének a médiapiacnak, mint a mostani, semmilyen módon együtt nem működő közszolgálati médiumok” - fogalmaz a szerdai Népszabadságban megjelent írásban.

Elhunyt Baló György

11 órája

Évtizedeken át szerkesztett és vezetett közéleti-politikai műsorokat a köztévén és kereskedelmi csatornákon.