2014. január 02.

Karácsonyi üzletboom

Három nagy médiapiaci eladást jelentettek be a karácsonyt megelőző napokban. Mint kiderült, van nagyobb hír a TV2 gazdaváltásánál.

Három nagy médiapiaci eladást jelentettek be a karácsonyt megelőző napokban. Mint kiderült, van nagyobb hír a TV2 gazdaváltásánál. Merthogy a ProSiebenSat.1 mindent eladott a térségben, a Sanoma pedig épp úgy Csehországból vonul ki, mint a Ringier és az Axel Springer közös cége.

Merthogy nem egyetlen tranzakciót bonyolított le a fenyőfa árnyékában a németországi ProSiebenSat.1-médiacsoport (P7S1). Amellett ugyanis, hogy Simon Zsolt, a csatorna vezérigazgatója és Yvonne Dederick, a gazdasági igazgatója lett a TV2-t is üzemeltető MTM-SBS Zrt. tulajdonosa, a cég alaposan megrostálta külföldi portfolióját a december 20-án, illetve 21-én aláírt megállapodásokkal.

Az aláírások után napokkal kiadott közleményük szerint romániai érdekeltségeiket, a Kiss TV-t, valamint rádióikat (ide tartozik a Kiss FM, a Magic FM, a One FM és a Rock FM) a térség vezető médiaháza, a görög Antenna Group vette át. A Prima TV csatorna ugyanakkor Cristian Burci helyi vállalkozó kezébe került. A magyarországi ügyletről szűkszavúan annyit közöltek: az eddigi menedzsment vásárolta ki a gazdákat. Az eddigi gazda jelezte: az ügyletek várhatóan 2014 első negyedévében zárulnak le.

A P7S1 emlékeztet arra: már skandináv érdekeltségeik egy évvel ezelőtti eladásakor jelezték, hogy megválnának délkelet-európai érdekeltségeiktől. A cél ugyanaz, mint az SBS értékesítésekor. Vagyis, hogy minden erejüket a német nyelvű térség digitális és televíziós piacának szentelhessék. Hosszabb távon ugyanis ott látnak minden másnál nagyobb esélyt a szinergiák kihasználásra és a növekedésre. (Ez viszont néniképpen ellentmond annak a korábbi szándéknak, hogy mind többlábra álljon a konszern.)

Csak részlegesen, ráadásul több lépésben vonulgat ki a régióból a finn Sanoma. A társaság augusztusban romániai, nem sokkal később pedig bulgáriai, majd december közepén szerbiai érdekeltségétől vált meg a kiadó, amely most a cseh piacról lép ki. A tavaly 17 millió eurós nettó forgalmat produkáló három cég vevője az Astrosat nevű társaság, amely a Verlagsgruppe Passauhoz tartozó Vltava-Labe-Presse és az rtv media vegyesvállalata. Az eladás a közlemény szerint a Sanoma portfolió-optimalizálási stratégiájának része.

Szintén a cseh piacot érinti az a váltás, amellyel – nem egészen négy évvel a nagy összeborulás bejelentését követően – eladja prágai központú érdekeltségeit a Ringier Axel Springer Media AG. A 170 millió eurós értékűre becsült – lapkiadót és terjesztőcégbeli részesedést rejtő – érdekeltség vevője két helyi vállalkozó. A cél közleményük szerint az, hogy a lengyel, a szerb és a szlovák piacra összpontosíthassanak, ahol komoly érdekeltségeik részesedése az online médiában.

Jelezték azt is: további terveik vannak arra nézve, hogy Magyarországon is vegyes vállalatba szervezhesse egybe médiapiaci érdekeltségeit a két társaság.