2011. szeptember 23.

Kartellező megyei lapkiadók?

Vizsgálatot indított a GVH, ennek keretében most az Axel Springernél és az Inform Médiánál kutatkodtak előzetes bejelentés nélkül.

Vizsgálatot indított a GVH, ennek keretében most az Axel Springernél és az Inform Médiánál kutatkodtak előzetes bejelentés nélkül.

Szeptember 19-én előzetes értesítés nélküli látogatást tartott az Axel Springer Magyarország és az Inform Média üzleti helyiségeiben a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). Ez annak a versenyfelügyelei eljárásnak a keretében történt, amit a hatóság még idén márciusban indított a két kiadó mellett a Lapcom és a Pannon Lapok Társasága ellen.

A GVH azt feltételezi ugyanis, hogy 2000-ben e cégek, illetve ezek jogelődjei gyakorlatilag leosztották maguk között a regionális lappiacot, azaz olyan szerződéseket kötöttek, amelyek kölcsönös versenytilalmat és az árak egyeztetésére vonatkozó rendelkezéseket tartalmaznak.

Ez a vasárnapi lapok mellett az egyéb nyomtatott lapokra és az elektronikus felületekre is kiterjed - véli a GVH. A hatóság azt is feltételezi, hogy a cégek egyeztettek az árus lapárakról és a hirdetési árakról is.

A GVH hozzáteszi: a most folyó versenyfelügyeleti eljárás nem jelenti annak kimondását, hogy a vállalkozások a jogsértést elkövették. A mostani "terepszemle" a vizsgálódási folyamat része, melyre a versenytörvény ad lehetőséget. A törvény alapján az ilyen eljárásokra a GVH-nak 6 hónap áll a rendelkezésére, és ez két alkalommal szintén 6-6 hónappal meghosszabbítható.