2012. augusztus 14.

Kártérítést vár a NeoFM dolgozóitól az új tulaj

A múlt héten felmondott 26 dolgozó kilépési papírjain áll erre vonatkozó kitétel.

A múlt héten felmondott 26 dolgozó kilépési papírjain áll erre vonatkozó kitétel.

Megkapta a kilépési papírjait az a 26 volt NeoFM-es dolgozó, akik a múlt héten mondtak fel - írja a Hvg.hu. A papírokon szerepel egy olyan kitétel is, hogy kártérítési eljárás indul ellenük. A vonatkozó pecsét szövege a portál szerint így szól: "Figyelem! Munkavállaló által szándékosan okozott kárral kapcsolatosan vele szemben kártérítési eljárás van folyamatban."

Berényi Attila volt hírigazgató és vezérigazgató-helyettes szerint Medveczky Mihály tulajdonos és Németh Tibor vezérigazgató azt akarja, hogy a NeoFM dolgozói ingyen dolgozzanak nekik, vagy olyan károkért fizessenek, amelyeket nem ők okoztak. Hozzátette: a felmondás előtt többször kérték béreik kifizetését, végül írásban is felszólították a tulajdonost, ám ezeket a jelzéseket Medveczky nem reagálta le.

A Hvg.hu szerint Berényiék most jogászokkal tanulmányozzák, mit lehet tenni az ügyben. Felmondásukban a hírek szerint egyébként nemcsak a négy hónapja elmaradt bérek játszottak szerepet, hanem a tulajdonos dolgozók felé tanusított viselkedése is, többek között az ígéretei be nem tartása - írja a portál, amely szerint hamarosan felszámolási eljárás indulhat, s akkor a bérek A kategóriás tétellé válnak, azaz elsők között kell utalni, ha lesz miből.

A NeoFM mostanra majdnem 800 millió forintos tartozást szedett össze, miután a Médiatanács július végén bejelentette, hogy újabb 150 millió forinttal növelte a rádió tartozását. Adósságát a hatóság közlése szerint túlnyomórészt a díjtartozás, szűkebb hányadát pedig a bírságok jelentik. Azaz 740 millió forint a médiaszolgáltatási díj, 6 millió a frekvenciadíj, 23 millió pedig a médiaszolgáltatással kapcsolatban kiszabott bírságok, kötbérek ki nem fizetéséből ered. A tartozás a hatóság közlése szerint napi 2 millió forinttal nő.

A NeoFM dolgozói - beleértve a Bumeráng csapatát is - augusztus 6-án mondtak fel. Akkor elmondták: nem tudnak az új tulajdonos üzleti elveivel és a dolgozókkal szembeni bánásmódjával azonosulni. A sajtótájékoztatón elhangzott: bár korábban Medveczky határozott ígéretet tett a bérek kifizetésére, később azt közölte, hogy a hatósággal fennálló vitás ügyek rendezéséig nem fog fizetni. Ez azért sem lehetett bíztató hír, mert korábban már kiderült: a NeoFM-et üzemeltető FM1 Zrt. beadványainak tárgyalását szeptemberre halasztották.

 

A NeoFM-mel kapcsolatos összes hírünk elérhető ezen a linken.