2012. október 24.

Katasztrófa túladagolás a kereskedelmi tévékben

Hírösszefoglalóik csaknem felében bűncselekményekről, katasztrófákról, balesetekről vagy bulvárhírekről számolt be az RTL Klub és a TV2 tavaly.

Hírösszefoglalóik csaknem felében bűncselekményekről, katasztrófákról, balesetekről vagy bulvárhírekről számolt be az RTL Klub és a TV2 tavaly.

A két országos kereskedelmi csatorna hírösszefoglalóinak csaknem felében bűncselekményekről, balesetekről, katasztrófákról és bulvárhírekről számolt be tavaly- írja az MTI a Médiatanács friss tanulmánya alapján.

A médiatörvény alapján 2012-től a jelentős befolyásoló erővel rendelkező (JBE) televíziók és rádiók esetében a bűnügyi hírek időtartama éves szinten nem lépheti át a hírműsorok időtartamának 20 százalékát. A TV2 tavaly ezt az arány 1,4 százalékkal lépte túl, ám, mint a hatóság írja: ezért még nem indíthattak eljárást, mert akkor még nem élt a JBE-minősítés.

A tanulmány szerint gondot jelent, hogy torz a magyar bűnözésről festett kép. Például a gyilkosságok hírösszefoglalókban mért megoszlása kétszázszorosa a tényleges előfordulásuknak. "Optimizmusra adhat okot azonban, hogy a közszolgálati hírműsorok, illetve a kereskedelmi rádiók nem csatlakoztak teljes mértékben ehhez a trendhez" - írja az MTI.

A hatósági elemzés szerint a közszolgálati csatornákon és a kereskedelmi rádiókban nagyobb hangsúlyt fektetnek a közéleti tájékoztatást szolgáló hírekre, míg a TV2-től és az RTL Klubról ez nem mondható el. Ezek hírkínálatában nagy arányt tesznek ki az ún. azonnali hatást kiváltó hírek, azaz a bűnesetek mellett a természeti katasztrófák és balesetek.

Az RTL Klubon ezen hírek aránya több mint 41 százalék volt tavaly, míg a TV2-n az 52 százalékot is meghaladta. Az m1 Híradójában ugyanakkor kevesebb mint 30, a Duna Televízióban pedig mindössze 16 százalékos volt - áll a tanulmányban.