2010. december 07.

Kelepcében a BBC

Az utóbbi évtizedek legbrutálisabb visszafogására készül a BBC. Annyival kell visszafogniuk magukat, amennyiből másfél évig működne a magyar közmédia.

Az utóbbi évtizedek legbrutálisabb visszafogására készül a brit közmédia. Akkora összeget kell megspórolniuk, amiből másfél évig működne a hazai rendszer. Ezért is vág neki Mark Thompson vezérigazgató annak a nagy beszélgetés-sorozatnak, amellyel azt szeretné elérni, hogy a lehető legfájdalommentesebben vigyék végig a folyamatot.

A 145 és fél fontban (mintegy 47 ezer forintban) megállapított éves előfizetési díj magyarországi szemmel ugyan magas, de a helyi viszonyok között nem, különösen, hogy a 2017-ig tartó időszakban így reálértéken mintegy 16 százalékkal csökken a közmédia-konglomerátumra szánt közpénz. A jelek szerint legalább 300 millió fonttal (97 milliárd forinttal) kell visszafognia költését a BBC-nek, ami nem csupán a stáblistán és a munkafeltételeken, de a produktumon is látszani fog – vélik szakértők. Ezért is vág neki Mark Thompson vezérigazgató annak a nagy beszélgetés-sorozatnak, amellyel azt szeretné elérni, hogy a lehető legfájdalommentesebben vigyék végig a folyamatot.

A cél ugyanis az, hogy a lehető legtöbbet őrizzék meg az évtizedek alatt felhalmozott értékekből: a szakember-stábból, a színvonalas és minél szélesebb közönségréteget megcélzó produkció-csokorból – és a magas közönségarányból. Épp ez utóbbi lehet ugyanis, ami miatt a kereskedelmi riválisok a leginkább háborognak. A BBC ugyanis kötelezően behajtott pénzekből csinál 7színvonalasan) olyan produkciókat, amelyek költségét nekik a hirdetői és előfizetői fontokból kell kigazdálkodniuk. Ezért sem volt hát csoda, hogy a választások táján radikális modellváltást javasolt a brit közmédia-konglomerátumnak az ország egyik konzervatív agytrösztje.

Globális játékos vagy eltartott senkiházi – állítja válaszút elé már címében is a BBC az Adam Smith Institute radikális felvetésekben bővelkedő esszéje, amelyet a cég egy évtizedekkel ezelőtti alkalmazottja jegyez.

David Graham – aki a hetvenes éveket a BBC rádiós, majd televíziós részlegénél töltötte, és saját produceri cége indításáért hagyta ott a közszolgálatot – abból indul ki, hogy az Egyesült Királyság médiaszabályozása elavult. Márpedig e rendszer középpontjában áll a BBC - ezért is kell itt indítani a megújulást. Különösen, hogy odahaza és a határokon túl is nagyon sokak számára fontos intézmény a BBC, amelynek azonban – véli a szerző – a mostaninál sokkal keményebben kellene dolgoznia Nagy-Britanniáért.

Már azzal is, hogy nagyobb játékteret enged a brit kreatív iparnak. (Graham volt az, aki a nyolcvanas években másokkal együtt eredményesen lobbizott annak érdekében, hogy a közmédiának független gyártóktól is kelljen vásárolnia.) Első lépésként a szerző szerint el kellene törölni (a BBC bevételeinek zömét adó) előfizetési díjat.