2011. november 04.

Kémsztori a neten

Egy amerikai jelentés Kínát és Oroszországot is azzal vádolja, hogy szervezetten lopják az érzékeny üzleti adatokat a világhálón.

Egy amerikai jelentés Kínát és Oroszországot is azzal vádolja, hogy szervezetten lopják az érzékeny üzleti adatokat a világhálón.

Szokatlanul nyílt kritikát fogalmaztak meg a kongresszus előtt az amerikai szolgálatok a kínai és az orosz kormánnyal szemben - írja a The New York Times. Azzal vádolják a két államot, hogy szervezett módon lopnak a neten keresztül érzékeny gazdasági, technológiai adatokat amerikai cégektől és más szervezetektől.

Állításuk szerint mind az oroszok, mind a kínaiak más országokban található proxy szerverek és külön e célra felbérelt hackerek mögé rejtik tevékenységüket, de egyre nyilvánvalóbbnak tűnik, hogy kormányaik állnak a netes adatfeltörések mögött. A cél az, hogy az így megszerzett információk révén jussanak az országok gazdasági előnyökhöz.

Nemcsak amerikai kormányhivatalok és más állami szervek szerepelnek az állítólagos célpontok között, hanem a közlés szerint magáncégek, sőt, egyetemek is. Ezek ugyanis más és más szempontból, de mind számos érdekes és fontos adat felett rendelkeznek.

Nem a mostani figyelmeztetés az első, írja a lap, amikor az oroszok és a kínaiak kerülnek a gyanúsítotti lista élére. A Google például két év alatt kétszer is azzal vádolta Kínát, hogy adatokat lop a felhasználóitól.

A friss jelentés szerint egyébként még baráti országokkal is előfordul, hogy a neten kémkednek az Egyesült Államok után, de olyan nagyüzemben, mint a két említett ország, senki nem dolgozik. Főleg Kína jár az élen, amely egyébként hivatalosan a hackelés minden formáját elítéli.

Felmerül a kérdés, hogy mekkora kárt okoz az amerikai gazdaságnak az online adatlopás, ezt azonban a jelentés szerint nem lehet pontosan felmérni és számszerűsíteni Sok cég például nem is tudja, hogy ellopták az érzékeny adatait, mások meg azért nem vallják be, mert félnek attól, hogy a hírnevük sérül - írja a The New York Times.

A Facebook ismét lecsapott

8 órája

A Mi Hazánk országgyűlési képviselője a közösségi portál nemzetbiztonsági kockázatára hívta fel a figyelmet, hisz előbb ´56-os eseményükkel kapcsolatos eseményüket törölte, majd elérhetetlenné tette az oldalt.