2011. március 04.

Képben van a világ a táblagépekkel kapcsolatban

A BCG új kutatása szerint világszerte magas a táblagépekkel, e-olvasókkal kapcsolatos tájékozottság és vásárlási szándék szintje.

A BCG új kutatása szerint világszerte magas a táblagépekkel, e-olvasókkal kapcsolatos tájékozottság és vásárlási szándék szintje. Sokan csak az árcsökkenésre várnak.

Egyre inkább képbe kerülnek a fogyasztók a táblagépekkel és az e-könyv olvasókkal kapcsolatban, melynek nyomán a vásárlási szándék is stabilan magas - derül ki a Boston Consulting Group (BCG) 16 piacra kiterjedő kutatásából. Az őrületnek az iPad tavaly áprilisi rajtja adta a kezdőlökést, ebből az első 80 napban 3 millió kelt el, s március 2-án jelentették be az újabb szériát. Az érdeklődés azóta sem csengett le, sőt, inkább nő, derül ki a kutatásból.

A megkérdezett amerikai felhasználók kétharmada volt 2010 decemberében képben a táblagépekkel kapcsolatban, ami jelentős növekedést jelent a tavaly márciusi 54 százalékhoz képest. A többi piacon is hasonló trendek láthatóak: Kínában 73% mozog otthonosan a témában, ami egyébként az összes piac közül a legnagyobb arány. A britek 59 százaléka van tisztában a táblegép, e-olvasó témával, ami a kilenc hónappal korábbi arányhoz képest 16 százalékpontos növekedés.

Nemcsak az érdeklődés nőtt meg a kütyükkel kapcsolatban, hanem a vásárlási szándék is erős maradt. Azoknak a fogyasztóknak, akik tudják, mi fán terem a táblegép, a 69 százaléka akar ilyen vagy hasonló eszközt venni az elkövetkező három évben. Ez picivel alacsonyabb, mint az előző kutatáskor mért 73 százalékos érték. Az e-olvasó és táblagép szempontjából vezető amerikai piacon 50 százalékos a vásárlási szándék, ami viszont 3 százalékponttal több mint korábban.

Érdekes, hogy miközben csökkennek az árak a táblagép szegmensben is, a fogyasztók továbbra is hajlandóak ugyanazokat az árakat megfizetni az új eszközökért, mint 2010 márciusában. Ez főleg az európaiakra igaz. Az olaszok például simán rááldoznak 330 dollárt egy táblagépre, míg a németek 260, az amerikaiak 200 dollárnál határozzák meg átlagosan a plafont. Persze ez még mindig jóval alatta van az új iPad 499 dolláros árának, ám azt sugallja, hogy a táblagépek további árcsökkenése nyomán már akár egy éven belül robbanhat a forgalmuk.

A kifejezetten e-olvasóként árult kütyüknél az amerikai fogyasztók plafonja 130 dollárnál húzódik meg, ami alig kevesebb, mint a legolcsóbb Kindle (139 dollár). A kérdés így ezek kapcsán nem annyira az ár, mint inkább az, hogy tudnak-e elég vonzóak lenni a multifunkciós táblagépekkel szemben. A 14 ezer fogyasztó megkérdezésével zajlott kutatásban ugyanis globálisan 53% mondta, hogy akar táblagépet, míg csak 15% mondta, hogy e-olvasót venne.

Talán emögött az húzódhat meg, hogy mit várnak elsődlegesen egy hordozható eszköztől a megkérdezettek. 84% e-mail olvasásra használná a kütyüt, 85% online tartalmakat böngészne, míg 69% videótartalmakat nézegetne. Eközben viszont digitális könyvekért, magazinokért (havi előfizetés) is fizetnének a megkérdezettek, átlagosan 5-10 dollárt.

Címkék: táblagép e-olvasó