2017. február 20.

Képzési pályázatot hirdetett a Filmalap

Az oktatási intézmények és szervezetek április 20-ig pályázhatnak gyakorlatorientált képzésekkel.

A Filmalap közleménye szerint a program célja a magyar filmiparban mutatkozó szakemberhiány hatékony és gyors orvoslása, a magyar filmgyártás versenyképességének növelése, és a munkahelyteremtés. A képzési pályázat idén hat szakterületet érint, köztük az olyan fő hiányszakmák oktatását, mint például a produkciós- és utómunka koordinátor vagy a kameratechnikus. A pályázatok elbírálását szakértők bevonásával szakmai szempontok alapján végzi a szervezet.

A Filmalap ötéves működési tapasztalata, valamint filmipari szereplőkkel és oktatási intézményekkel történő egyeztetések alapján javasolta a filmszakmai képzési hozzájárulás bevezetését, amely a Filmipari Képzési Program forrása lett. Az újítás értelmében minden magyarországi produkció teljes költségvetésének 0,5 százalékával, de legfeljebb 15 millió forinttal hozzájárul a magyarországi filmes oktatás fejlesztéséhez.

Mint írják, a várhatóan évi 150-180 millió forint nagyságrendű összegből a Filmalap a már működő, filmes oktatással foglalkozó szervezetek korábban elindított vagy újonnan induló filmes szakalkalmazotti képzéseit támogatja. A kurzusok a piac és produkciók valós igényeit szolgálják, a Filmalap pedig szakmai és minőségi felügyeletet lát el a képzésekkel kapcsolatban. A Filmalap által támogatott képzések széles kör számára elérhetőek.