2014. március 04.

Keresik 2014 legjobb gyerekdalát

A Picur Rádió dalversenyt hirdetett a magyar gyerekdalokat játszó zenekarok számára. 32 zenekar 76 dallal nevezett.

A Picur Rádió dalversenyt hirdetett a magyar gyerekdalokat játszó zenekarok számára. 32 zenekar 76 dallal nevezett.

A Picur Rádió által Picur viaDAL néven hirdetett dalversenyen a gyerekdalokat játszó zenekarok indulhattak a Kiskegyed magazin, és a Boomerang csatorna támogatásával. A verseny célja a minőségi gyerekzene népszerűsítése, a gyerekek kulturális nevelésének elősegítése mellett, a Zenével a Rákos Gyermekekért Alapítvány támogatása is.

A versenybe a szervezők előzetes várakozásait felülmúlva 32 zenekar 76 dallal (köztük Buborék Együttes, Rutkai Bori Bandája, Zabszalma Zenekar, Mintapinty Zenekar, Farkasházi Réka, Katáng Zenekar) nevezett. A jelentkező zenekarok között van pozsonyi (Kobold Zenekar) és erdélyi (Osztováta Együttes) illetőségű is.

Karafiáth Orsolya zsűritag (Fotó: Báthory Péter)

A versenyre érkezett dalok közül szakmai zsűri választja ki a legjobbakat. A zsűri tagjai: Karafiáth Orsolya költő, fordító, publicista, énekesnő, Seres Antal, a Fivérek Együttes (Megasztár5) frontembere, és Hídváry Péter, az Axel Springer kiadó női magazinjainak szerkesztője.

A viadalra beérkezett dalok közül március 3. és 16. között a közönség is szavazhat a Picur Rádió weboldalán. A legtöbb szavazatot gyűjtött dal kapja a 2014 Év legnépszerűbb gyerekdala címet, előadói pedig koncertet adnak a döntőn. A döntőbe került 16 dal 2014. március 23-án a Petőfi Csarnokban családi fesztivál keretében szólal meg a szakmai zsűri és a nagyközönség előtt.

A zene a gyermekeknek olyan, mint egy varázslat. Zenéléssel, énekléssel szabadon kifejezhetik érzelmeiket, testükkel szabadon reagálhatnak a zenére. Elégedettség érzése tölti el őket, amikor zenélés és táncolás alkalmával megtapasztalják, hogy képesek a testüket és az elméjüket egyszerre, összehangoltan működtetni. Kutatások eredményei szerint a korai zenei tapasztalások javítják az agyműködést, és minden egyéb későbbi tanulási folyamatot is hatékonyabbá tesznek. A zenehallgatás javítja a problémamegoldó képességet, és megnyugtat. Más gyermekkel való zenés játék közben a gyerekek észrevétlenül megtanulják azt, hogy másokra odafigyeljenek, meghallgassák egymást, és közös nevezőre jussanak.

Vida Ágnes babapszichológus, a Kismamablog szerzője a következőket mondta a Picur Rádiónak a zene fontosságáról:

„A kisgyermekek világról alkotott tudásában nagyon fontos milyen zenét hallgatnak, a szövegértésük, a nyelvi készségeik pedig nagyon jól fejleszthetőek hallgatott mesék által. Gyermekkoromban hallgatott kedvenc gyermekdalaim egész életemben elkísértek. A Picur Rádió számomra ezt a nosztalgiát hozza vissza, egy új, modern köntösben. Hiánypótló a mai gyermeknevelésben betöltött szerepe.”