2012. december 19.

Kereskedelmi rádiók Magyarországon 2012.

Konszolidáció vagy iparági csőd? Hauk Zoltán írása a rádiós piacról.

Konszolidáció vagy iparági csőd? Összefoglaló a rádiós piac idei évéről. Cikkünk szerzője Hauk Zoltán, korábban a Roxy Rádió, az Inforádió és a Rádió1 kereskedelmi igazgatója, jelenleg az Adversium helyi rádióoptimalizáló sales house ügyvezetője.

2012. fordulatokban gazdag, eseményekben bővelkedő éve volt a rádiós iparágnak. Január végén megszűnt a Rádió1 budapesti frekvenciája, majd az év folyamán a székesfehérvári, a sárbogárdi, a veszprémi és a győri frekvencia adása is megszűnt vagy hamarosan megszűnik. Jelenleg a pécsi régióból zajlik a vidéki Rádió1 programtartalmának összeállítása, ezt továbbítják a megmaradt frekvenciáknak, ahol lokalizálják a műsort.

A 2012-es év egyik nyertese a Juventus rádió, hiszen egyrészt a frekvenciaváltás ellenére szünet nélkül sugározta adását, másrészt az éves megállapodásait időben meg tudta kötni az ügynökségekkel, ügyfelekkel. Továbbá a NEO FM megszűnésével a rádió elsődleges célcsoportja (30-60 éves, nő) miatt a csatorna kihagyhatatlanná vált a rádiós reklámkampányokból.

Hallgatói potenciál alapján könnyű, de kereskedelmileg nehéz helyzetből indult márciusban a budapesti Music FM, hiszen a fiatal hallgatókat azonnal átcsábította a programban, zenei stílusban a Rádió1-re hajazó csatorna, ugyanakkor az éves kereskedelmi együttműködésekről a késői indulás miatt alaposan lemaradt.

A Klubrádió még mindig hallható, a jogi hercehurcákat nehéz követni, de egyelőre patthelyzet alakult ki a hatósággal. Az Inforádió új frekvenciára költözött és a Civil rádió is újra megnyerte a frekvenciáját.

A Budapesten kívüli helyi rádiós piac is változatos évet zár, szinte minden megyeszékhelyen történt eredményes pályázatás. Elsősorban a régi szereplők maradtak, így nyerte vissza frekvenciáját például a szegedi Rádió88 vagy a székesfehérvári Fehérvár Rádió. Az év vesztese az Enjoy rádió hálózata, amely 2011-ben még közel 10 frekvenciával sugárzott, azonban 2012-re az összes többi mellett a kaposvári központi adója is megszűnt.

Az év leghangosabb eseményének a NEO FM agóniáját tekinthetjük, amely végül novemberben 9-én a sugárzás leállásával szűnt meg.

Az év legnagyobb nyertese minden kétséget kizáróan a Class FM. 2009-es indulása óta tudatos program- és műsorstruktúrával, Morning Show-val, stabil hallgatói táborral, hosszú távú kereskedelmi szerződésekkel vált a rádiós iparág meghatározó szereplőjévé.

A fentiek alapján joggal tehetjük fel a kérdést: 2012. konszolidáció vagy iparági csőd volt?

A rádiós iparág 2009 óta nem képes magához térni. A válság és a rádiós pályáztatások elhúzódása, politikai színezete bizonytalanná tette a kereskedelmi partnereket és annak ellenére, hogy a rádióhallgatók száma nem csökken, az ügyfelek eltűntek az iparágból. A rádiós iparág pedig önmagával volt elfoglalva, a botrányoktól hangos frekvencia-pályáztatások, a kutatással kapcsolatos anomáliák rosszat tettek a piacnak, a rádiós szereplők pedig képtelenek voltak közös platformra helyezkedni, a többség saját frekvenciájának megszerzésére koncentrált. 2012-re a 2008-as csúcsévhez képest több mint 40%-os a visszaesés a rádiós bevételekben.

2012-nek voltak pozitív elemei, ilyen a Rádiós Médiaszolgáltatók Szövetségének létrejötte, aminek munkájában a rádiók közel 90%-a vesz részt (a HEROE – Helyi Rádiók Országos Egyesülete külön tag). További jó hír, hogy 2012-ben a Szövetség megpályáztatta a rádió hallgatottsági mérést és még idén kiderül, melyik kutatócég készíti 2013-tól az egységes rádiós kutatást.

Média-iparági elemzők szerint 2013-ban a reklámköltések keveset, de csökkennek, ez még nehezebbé teszi a rádiók helyzetét. Viszont a rádiós iparági szereplők soha nem látott konszolidációs lehetőség előtt állnak, a frekvencianyertesek hosszú távú üzleti célokkal a fejlesztésekre, fejlődésre fókuszálhatnak, amely korábban nem létező piaci összefogást eredményezhet, ennek motorja lehet a Class FM.

Változásra pedig szükség van, az egységes hallgatottsági mérés újra pályára állíthatja az iparágat, de a bevételeket növelni csak az elmúlt évek médiahasználati változásainak megértésével lehet. Az ügyfelek költései egyre inkább az eladásaik mennyiségétől függnek, így a kommunikációs stratégia kialakításakor a rádiós szakembereknek a hagyományos spotokon túlmutató non-spot, illetve integrált rádiós-online megoldásokat is érdemes kínálni.

A rádiónak 2004-ben volt a legnagyobb részesedése a médiatortából, azóta folyamatosan csökkent, 2013-ra minden esélye megvan, hogy újra megtalálja önmagát. Bizakodjunk…...

Hauk Zoltán

Címkék: hauk zoltán