2010. október 26.

Késik a balkán Dzsazíra

Egy-két hónappal későbbre csúszhat a katari hírtévé balkáni adójának indulása. Még azt sem tudni, ki lesz a főnök.

Egy-két hónappal későbbre csúszhat a katari hírtévé balkáni adójának indulása. Még azt sem tudni, ki lesz a főnök.

Az egyik, jól informáltságáról ismert szarajevói lap szerint már csak három neves helyi szakember neve marad a pakliban, néhány napon belül pedig felszállhat a fehér füst. Az adó indulása viszont késik; a Dnevni Avaz cikke szrint a korábban emlegetett január helyett legkorábban február táján startolhat a balkáni hírtévé, de az sem kizárt, hogy márciusra csúszik a debütálás. A kísérleti adás viszont már akár ez év végén megkezdődhet.

Mint arról portálunk már beszámolt, a tervek szerint al-Dzsazíra Balkansz néven indul majd a csatorna, amelynek vezérigazgatói állását szeptember elején hirdették meg. A felhívás szerint egy, műsorát az egész Balkánon szóró adó keres nemzetközi televíziós tapasztalatokkal rendelkező vezetőt. A lap úgy tudja: a csatorna mintegy száz embernek ad majd munkát. Indulásakor fele ennyi munkatársa lesz a volt Jugoszlávia utódállamaiban. Korábban még idén novemberre tervezték az indulást, de már a hírcsatorna helyének megteremtése sem ment egyszerűen.

Egy legatyásodott szarajevói tévéadó helyén jelenik meg ugyanis a műsor – csakhogy az „előd” megvásárlása folyamatosan csúszott. (A Studio 99 megszerzéséért végül 1,1 millió eurónyi pénzt fizettek a katariak.). A 18 éve indult médium a polgárháború idején a béke és a tolerancia promotálását tűzte céljául – a csendes mindennapokban azonban nem tudott talpon maradni.