A Magyar Lapkiadók Egyesülete (MLE) adatvédelmi tisztviselőt közvetít tagjai számára, hogy működésük megfeleljen az új adatvédelmi törvény szabályozásának.

Az Európai Parlament új adatvédelmi szabálya kapcsán az MLE tagi szolgáltatásként adatvédelmi tisztviselőt közvetít tagvállalati számára. A 2016/679/EU számú EU Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) kötelező érvényű minden tagállam és azok vállalkozásai számára és megváltoztatja a jelenlegi jogszabályi hátteret, vagyis az adatvédelmi törvényt.

Noha a GDPR a kihirdetését követő 20. napon már hatályba is lépett, az új szabályokat 2018. május 25. napjától kötelező minden tagállamban közvetlenül alkalmazni, illetve eddig az időpontig kell az egyes tagállamoknak a szükséges jogszabály módosításokat elvégezni, a szigorodott adatvédelmi rendelkezéseknek való megfelelés érdekében.

A fenti változások miatt a mostani magyarországi adatkezelési szabályok jelentősen változni fognak, amely változások tagjaink napi működésére is komoly hatással lesznek, tekintettel arra, hogy a szektor sajátosságaiból adódóan tagjaink rendelkeznek honlappal, folytatnak online marketinges tevékenységet, esetlegesen hírlevél rendszeres küldésével népszerűsítik termékeiket, szolgáltatásaikat, előfizetői nyilvántartásokat vezetnek, sorsolásokat, nyereményjátékokat szerveznek stb. Ezen felül az új szabályok kötelezően alkalmazandóak, minden adatkezelést végző szolgáltató esetében, ami a lapkiadás esetében gyakorlatilag elkerülhetetlen, és azok esetleges be nem tartásáért komoly pénzügyi szankciókkal sújthatók az érintett cégek, (akár a cég teljes bevételének 4%-át is kiszabhatják mint büntetést)

– mondta Kovács Tibor az MLE elnöke.

Az MLE ezen a téren is hatékony segítséget kíván nyújtani tagvállalatainak a szükséges előkészületi intézkedések határidőben történő megtételére, valamint a 2018. májusától meghatározott feladatok folyamatos ellátására.

Az MLE tagjainak közvetített szolgáltatásának két része van:

Egyszerűsített, kérdőíven alapuló, jogszabályi megfelelési audit, amelynek keretében megvizsgálásra kerül a kiadó által jelenleg folytatott adatkezelési és feldolgozási gyakorlata és (személyes megbeszélés keretében) a szükséges változtatásokra javaslat születik.

A jogszabályi változások hatálybalépését követően, a kötelezően előírt adatvédelmi tisztviselői feladatok (Data Protection Offices, DPO) folyamatos ellátása.

Az MLE fentiek mellett workshop sorozatokat rendez, hogy a kiadói szakemberek részleteiben is megismerhessék az új szabályozást, és a különböző munkafolyamatok kapcsán felmerülő kérdéseket neves szakemberekkel beszélhessék át.

Megérkezett a Cinemax Pak a UPC kínálatába

3 órája

Az egyedi Cinemax és Cinemax 2 csatornák a legismertebb filmeket és sorozatokat, a legnépszerűbb színészeket, valamint a legjobb történeteket hozzák el a világ minden tájáról.