2010. június 12.

Két hang a médiacsomagról

Senkit nem érhetett váratlanul, hogy a két legnagyobb párt messze nem ért egyet a két fideszes képviselő által tegnap beterjesztett médiacsomag.

Senkit nem érhetett váratlanul, hogy a két legnagyobb párt messze nem ért egyet a két fideszes képviselő által tegnap beterjesztett médiaszabályozási reformcsomagról. A kormánypárt szerint a régi rendszer hibái kényszerítették ki a változtatást, míg a szocialisták azt hangoztatják, hatalomkoncentrációhoz vezet, ha átmegy a csomag.

Az egyik beterjesztő, Cser-Palkovics András szerint már augusztusban életbe léphet az új szisztéma, a médiatörvény helyébe lépő jogszabály pedig a jövő év első napjával indulhatna. Mint mondta, a maihoz képest olcsó, átlátható rendszert javasoltak, a jelenlegi kettő helyett egy – konvergens – hatósággal. Nem nyilatkozott egyértelműen arról, hogy a jogszabály életbe lépésével megszűnik-e a két, ma elnök által irányított közmédium vezetőjének megbízatása; közlése szerint meg kell várni, milyen törvény lesz az előterjesztésből.

Az MSZP szerint ugyanakkor "szakmai megfontolásokat nélkülöző hatalomkoncentrációt" készít elő a Fidesz a javaslatcsomaggal, amelyekről nem is egyeztetett az ellenzékkel. Mesterházy Attila frakcióvezető szerint a benyújtott törvényjavaslatok "központosított médiahatalomról" árulkodnak, s az anyag rosszabb az előző ciklusban hosszas pártközi egyeztetésen kimunkált anyagnál.

Lendvai Ildikó, az MSZP leköszönő elnöke úgy nyilatkozott, hogy a Fidesz médiával kapcsolatos törvényjavaslatai három célt szolgálnak: "az einstandolást", a fideszes káderek bebetonozását és a paritás megszüntetését, valamint a közmédiumok és az MTI politikai irányítását. Szerinte a kormánytöbbség az újjáalakítással megszabadulhat az MTI és a Duna TV elnökétől, és pályázat nélkül nevezheti ki "engedelmes kádereit" az MTV és a Magyar Rádió élére.