A közszolgálati médiaszolgáltatásra és a médiapiacra vonatkozó egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslattal kapcsolatban az Országgyűlés kulturális bizottsága elutasította Szabó Szabolcs független képviselőnek a törvényjavaslat eltörléséről szóló indítványát.

Szabó Szabolcs indítványa arra épített, nem látni, hogy a párhuzamosságok megszüntetése hogyan eredményezhet költségcsökkentést, ha közben nő a költségvetési támogatása a közmédiának. A két további tévécsatorna kötelező alapcsomagba illesztésének célja pedig véleménye szerint az lehet, hogy kiszorítsák a kereskedelmi televíziókat.

A törvényjavaslatot jegyző Dunai Mónika (Fidesz) erre úgy válaszolt, hogy ha bármilyen összeg felszabadul a rendszerben, azt nem veszik el, hanem újabb műsorok előállítására fordítják. Továbbá nem cél a kereskedelmi televíziók kiszorítása az alapcsomagból, ez nem tartozik a törvény hatáskörébe, hanem a műsorszolgáltatók döntenek arról, hogy milyen csatornák vannak az alapcsomagban. Ezt Szabó Szabolcs nem fogadta el, szerinte az előírás miatt a műsorszolgáltató gazdaságossági okokból kénytelen lesz kivenni csatornákat az alapcsomagból. Kéry Ferenc, a Magyar Kábelkommunikációs Szövetség elnöke is hangsúlyozta az ülésen: két új csatorna kötelező továbbítása jelentős változás, komoly beruházás a szolgáltatóknak.

A javaslathoz Novák Előd tíz módosító indítványt nyújtott be, egyebek mellett a magyar zenei kvóta szabályozásáról, a média kiegyensúlyozott működéséről, a közszolgálati költségvetési tanács tagjainak számáról, továbbá arról, hogy a közszolgálati médiaszolgáltatás társadalmi kontrollja megteremtésével a Közszolgálati Közalapítvány és ne a médiatanács foglalkozzon. A jobbikos képviselő azt is javasolta, hogy ne vonhassák el a közmédia négy zrt.-jének vagyonát. Indítványait nem támogatta a bizottság.

Elfogadták viszont Pósán László javaslatát, hogy több időt biztosítsanak a műsorszolgáltatóknak a változások végrehajtásához. Ezt a módosítást Kéry Ferenc is üdvözölte.

A törvényjavaslatot holnapi ülésén tárgyalja az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága.

(Forrás: MTI, Parlament.hu)