2010. október 21.

Kétmilliárd behálózott ember

Idén átlépte a kétmilliárdot a világ internet-felhasználóinak száma – áll a Nemzetközi Távközlési Unió (ITU) most publikált adatsorában.

Idén átlépte a kétmilliárdot a világ internet-felhasználóinak száma – áll a Nemzetközi Távközlési Unió (ITU) most publikált adatsorában. Ez azt jelenti, hogy öt év alatt megduplázódott a szám. Különösen impozáns az otthon netezők körének bővülése; tavaly még csupán 1,4, az idén viszont már 1,6 milliárd ember lép fel odahaza a világhálóra.

Nem váratlan, de az idén a rendszerbe hozott 226 millió „hálópolgár” közül 162 millióan valamely fejlődő országban élnek. Ennek ellenére itt még hatalmas kifutása van a fejlődésnek, hiszen az átlagszámítás azt mutatja, hogy a lakosság alig 21 százaléka netezik ezekben az államokban. (Eközben a fejlett államokban 71 százalék ez az arány.)

Jelentős az eltérés az otthoni elérés terén is; a fejlett államokban a lakosság 65, a fejlődőekben csupán 13,5 százaléka léphet fel lakásában az internetre, ha akar; ráadásul ezekben a térségekben a hivatalok és iskolák is jóval szerényebb arányban rendelkeznek világhálós csatlakozással, mint a gazdagabb vidékek. Ezt példázza, hogy míg az európaiak 65 százaléka netezik, addig Afrikában alig 9,6 százalék ez az arány. A helyzetből a mobiltelefon jelentheti a kiutat.

Most 68 százalékos a mobiltelefon-penetráció a fejlődő világban – ez magasabb bármely más technológia elterjedtségénél. Ezek az országok nagyon innovatív módon használták fel a mobiltechnológiát, ami komoly lehetőséget rejt magában arra az időszakra nézve, amikor elterjed itt a szélessáv – mondta Szami Ali Basír, az ITU Távközlés-fejlesztési Irodájának igazgatója.

A mobiltelefon elterjedtsége terén ennek ellenére is van mit behozniuk ezeknek az államoknak, hiszen a fejlett világban már alig bővül az előfizetők köre – tavaly óta alig 1,6 százalékos volt a növekedés. Ennek hátterében az állhat, hogy államok 100 lakójára 116 SIM-kártya jut már ma is. Arról, hogy a világ polgárai mennyire vehetők rá, hogy a híváson kívül más szolgáltatásokat is igénybe vegyenek mobiljukon, talán elég, ha egy adatot ismeretünk: minden másodpercben körülbelül 200 ezer SMS indul útjára bolygónkon.

 

Cseppben az élet

1 napja

Lebilincselő sorozat készült a Béres Csepp feltalálójáról.