Egy többféleképp értelmezhető pályázati részlet miatt kétséges volt az Inspira Research indulása, de végül beadták a jelentkezést, igaz, nem önállóan.

A rádiós szakma régóta várja az NMHH közbeszerzési tenderét, ahol eldől, ki szolgáltatja a jövőben a hallgatottsági adatokat. Az utóbbi években a piac a TNS-Hoffmann-Mediameter adatait használta, tavalytól pedig az Inspira Research kutatásai is megvásárolhatók. Az NMHH tenderkiírásakor ez a két cég elindulása volt várható, bár egy hónapja még úgy tűnt, az Inspira nem is biztos, hogy elindul a tenderen.

Mint azt az Inspira Research ügyvezetője, Géczi Tamás április végén a kutatási adataikat bemutató sajtótájékoztatón kijelentette, állásfoglalást kértek a médiahatóságtól, mert a kiírás egyes részei többféleképp voltak értelmezhetőek.

A hatósági állásfoglalás végül egyértelműsítette a közbeszerzési pályázat feltételeit, amelynek lényege, hogy a pályázaton induló cég képes legyen felmutatni 180 millió forintos, az elmúlt három évben kifejezetten rádiós közönségmérésből származó árbevételt.

Ezt az Inspira önállóan nem tudja teljesíteni – mondta lapunknak Géczi Tamás – ezért egy még meg nem nevezett külföldi céggel együttműködésben adták be a pályázatot. Az együttműködés nem klasszikus értelemben vett konzorciumot jelent, az Inspira stratégiai partnerséget kötött ezzel a céggel, amelynek felhasználják majd a referenciáit és az elemzőszoftvereit.

Az NMHH pályázatra az Inspira mellett a TNS-Hoffmann-M-Meter Kft. konzorciuma jelentkezett. A következő fontos időpont június 9-e: ekkor kell a pályázóknak csatolniuk a szakmai ajánlásokat.